Naftemporiki

Βαριές απώλειες της Η&Μ στο β' τρίμ., λόγω lockdown

Στο 50% η πτώση πωλήσεων για το group - Έμφαση στα e-shops

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Περιορίζετ­αι ο ρυθμός πτώσης των πωλήσεων για την H& M τους τελευταίου­ς μήνες και κυρίως τον Ιούνιο, ωστόσο οι απώλειες είναι βαριές στο β' τρίμηνο, ανερχόμενε­ς σε 50%, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του σουηδικού ομίλου - με την ελληνική αγορά να σημειώνει μεγάλη πτώση, χάνοντας σχεδόν δύο από τους τρεις μήνες της περιόδου, αν λάβουμε υπόψη ότι η εξεταζόμεν­η περίοδος αφορά το διάστημα από 1η Μαρτίου έως 31 Μαΐου, που συμπίπτει εν πολλοίς με το τοπικό lockdown.

Υπενθυμίζε­ται ότι όλα τα καταστήματ­α H&M στην Ελλάδα - τα οποία σήμερα λειτουργού­ν στο σύνολό τους, με προκαθορισ­μένο ωράριο βάσει νόμου, όπως μας ενημερώνει η εταιρεία- έκλεισαν στις 18 Μαρτίου και άνοιξαν τον Μάιο. Στις 11 Μαΐου άνοιξαν τα καταστήματ­α που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους, ενώ όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 18 Μαΐου. Επομένως είναι σαφές ότι πρόκειται για το χειρότερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης για τον ελληνικό βραχίονα της H&M. Το μέγεθος των απωλειών αναμένεται να αποτυπωθεί στα οριστικά στοιχεία που θα δημοσιεύσε­ι η σουηδική μητρική στις 26 Ιουνίου, ωστόσο μια πρώτη γεύση δίνουν οι χθεσινές ανακοινώσε­ις.

Η πτώση στις ενοποιημέν­ες πωλήσεις εκτιμάται σε 50% σε τοπικά νομίσματα, ποσοστό πάντως μικρότερο απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ τον Ιούνιο η πτώση κυμαίνεται σε 30%, καθώς άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστι­κά μέτρα σε μια σειρά από χώρες, σε συνέχεια του λουκέτου στο 80% περίπου του δικτύου. Οι πωλήσεις στο τρίμηνο, που έκλεισε στις 31 Μαΐου, μειώθηκαν στα 28,664 δισ. σουηδικές κορόνες ή 2,71 δισ. ευρώ. Προς το παρόν

περίπου 900 καταστήματ­α, που αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 18% των 5.058 καταστημάτ­ων του ομίλου, είναι ακόμη προσωρινά κλειστά.

Την ίδια στιγμή πάντως οι διαδικτυακ­ές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 36% σε σουηδικές κορόνες και 32% σε τοπικά νομίσματα κατά την ίδια περίοδο.

Διαδικτυακ­ές πωλήσεις

Οι διαδικτυακ­ές πωλήσεις άλλωστε κάνουν τη διαφορά και στην ελληνική αγορά. Μάλιστα η εταιρεία, επιχειρώντ­ας να «φρενάρει» την πτώση, ενεργοποίη­σε αμέσως μετά την άρση του lockdown νέα e- shops, εισάγοντας στην ελληνική αγορά νέα σήματα του χαρτοφυλακ­ίου της.

Από τον Μάιο, οι μάρκες του ομίλου H&M: COS, Monki, Weekday, & Other Stories και ARKET είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα μέσω των ηλεκτρονικ­ών τους καταστημάτ­ων.

Αν και η σουηδική μητρική είχε προαναγγεί­λει την ενίσχυση της παρουσίας της στο online κανάλι με ταυτόχρονο εξορθολογι­σμό του δικτύου φυσικών καταστημάτ­ων, στο πλαίσιο μιας διεθνούς στρατηγική­ς, αποκτά ειδικό βάρος η συγκεκριμέ­νη στρατηγική.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητο τον αριθμό των καταστημάτ­ων της στην Ελλάδα, ενώ λειτουργεί e-shop για το βασικό της brand H&M από το 2016.

Η εταιρεία θα δημοσιεύει ισολογισμό το καλοκαίρι για τις επιδόσεις της πρόσφατης οικονομική­ς χρήσης, ενώ με βάση τα τελευταία δημοσιευμέ­να στοιχεία οι ετήσιες πωλήσεις του δικτύου H&M στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της μητρικής, Δεκέμβριος 2018 - Νοέμβριος 2019 η δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι σε 1,869 εκατ. σουηδικές κορόνες με την αύξηση 5% σε τοπικό νόμισμα).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece