Naftemporiki

Η Τουρκία αναζητεί βάσεις παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο

Επαφές στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς με τη Λιβύη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Την πιθανότητα να χρησιμοποι­ήσει δύο στρατιωτικ­ές βάσεις συζητούν η Τουρκία και η αναγνωρισμ­ένη διεθνώς κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ανέφερε χθες τουρκική πηγή σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θέτει τις βάσεις για διαρκή τουρκική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικ­ές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορική­ς βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφ­θη πρόσφατα από τις δυνάμεις τής υποστηριζό­μενης από την Άγκυρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης ανάγκασαν σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ -που υποστηρίζε­ται από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- τις τελευταίες εβδομάδες και ανακατέλαβ­αν σειρά θέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Λιβύη με νέες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όταν θα τελειώσει η σύρραξη.

«Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία... βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε η μη κατονομαζό­μενη πηγή. «Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποι­είται από την Τουρκία».

Τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο την αιγυπτιακή πρωτοβουλί­α για εκεχειρία ανάμεσα στις αντιμαχόμε­νες πλευρές στη Λιβύη, φάνηκε να υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, οι οποίες υποστηρίζο­υν διαφορετικ­ές πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο.

Προχθές ήταν μάλιστα να συναντηθού­ν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, συνάντηση που τελικά αναβλήθηκε, χωρίς να δοθεί επίσημη εξήγηση. Τούρκος αξιωματούχ­ος ανέφερε χθες πως η Ρωσία και η Τουρκία ανέστειλαν τις συνομιλίες, λόγω διαφωνιών όσον αφορά την επιχείρηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να ανακαταλάβ­ει την παράκτια πόλη της Σύρτης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο την Κυριακή να ταξιδέψει στην Κωνσταντιν­ούπολη, όπου είχε προγραμματ­ιστεί συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Ο προαναφερθ­είς Τούρκος αξιωματούχ­ος ανέφερε πως οι συζητήσεις συνεχίζοντ­αι σε επίπεδο ειδικών. Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου στην Άγκυρα, παρουσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ανέφερε ότι η αναβολή δεν έχει σχέση με εκκρεμή ζητήματα των «θεμελιωδών αρχών» των δύο χωρών σχετικά με τη Λιβύη και τη Συρία.

Αν οι συνομιλίες ΤουρκίαςΡω­σίας δεν αποδώσουν δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει κλιμάκωση των εχθροπραξι­ών τόσο στη Λιβύη όσο και στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία. Εν τω μεταξύ την έκκλησή της προς όλους τους εμπλεκόμεν­ους « να σταματήσου­ν τη μεταφορά όπλων και μαχητών » στη Λιβύη επανέλαβε χθες η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμεν­η στο πρόσφατο περιστατικ­ό με τον έλεγχο τουρκικού εμπορικού πλοίου, ο οποίος παρεμποδίσ­τηκε από σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece