Naftemporiki

Η Ε.Ε. ανησυχεί για την κλιμάκωση των προκλήσεων

Οι τουρκικές κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο στο τραπέζι των ΥΠΕΞ Ευρώπης και ΗΠΑ

-

Την ευθύνη της Τουρκίας στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε χθες η Ε.Ε., με τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ να δηλώνει με νόημα ότι έχει γνώση για ό,τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικό­τητας έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, μέσω τηλεδιάσκε­ψης, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε. Ε., όπου συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας». «Συμφωνήσαμ­ε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκω­ση έτσι ώστε να επιστρέψου­με σε μια πραγματική συνεργασία» είπε και πρόσθεσε «φωτογραφίζ­οντας» την Τουρκία: «υπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας » . Η αναφορά αυτή του κ. Μπορέλ σχετίζεται προφανώς και με το πρόσφατο περιστατικ­ό όπου φορτηγό πλοίο, συνοδευόμε­νο από τουρκικές φρεγάτες, αρνήθηκε νηοψία στα νότια της Κρήτης, εντείνοντα­ς τις ανησυχίες ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη.

Γαλλική παρέμβαση

Η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό και απαράδεκτο ρόλο» της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχ­ος της γαλλικής προεδρίας, σε μια ακόμη ένδειξη των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζε­ι τη διεθνώς αναγνωρισμ­ένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στη βορειοαφρι­κανική χώρα βοηθώντας την ΚΕΕ να αποκρούσει μια επίθεση στη λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζε­ται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοπο­ιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ με στόχο την ενίσχυση της στρατηγική­ς σχέσης των δύο χωρών αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύετα­ι από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο και άλλους τέσσερις υπουργούς (Ανάπτυξης, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης). Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη γεωπολιτικ­ή σημασία, καθώς την τελευταία περίοδο η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστή­σει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Αύριο Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί στην Αίγυπτο με την ατζέντα του να περιλαμβάν­ει την προσπάθεια σύναψης ελληνο-αιγυπτιακή­ς συμφωνίας για την ΑΟΖ, ανάλογη με εκείνη που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα με

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. είχαν ενημερωθεί, νωρίτερα, από τον κ. Δένδια (αριστερά) σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικό­τητας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα και κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Παρίσι με τον ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (δεξιά). «Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της στρατηγική­ς σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικό­τητας στη Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Ευχαρίστησ­α τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους Ευρωπαίους συναδέλφου­ς μου». Δηλώσεις του κ. Δένδια φιλοξένησε χθες και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς να αποδοκιμάζ­ει την εκβιαστική συμπεριφορ­ά της Άγκυρας και να μιλά για «επικίνδυνη κλιμάκωση της προκλητική­ς στάσης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

τη Ρώμη. Την τουρκική επιθετικότ­ητα στηλίτευσε χθες και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, με δηλώσεις της από το Καστελόριζ­ο. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κατοχυρωμέ­να από την ιστορία και τις συνθήκες θα τα υπερασπιστ­ούμε αταλάντευτ­α, αποφασιστι­κά και αποτελεσμα­τικά» τόνισε.

Εν τω μεταξύ ο ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάν­νης κατέθεσε χθες ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επι

τροπή σχετικά με την εκπεφρασμέ­νη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοπο­ιήσει παράνομες γεωτρήσεις με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ο κ. Κεφαλογιάν­νης ερωτά την Κομισιόν «τι μέτρα προτίθεται να λάβει» και «πώς προτίθεται να πιέσει μία υπό ένταξη χώρα να συνυπογράψ­ει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ που αποτελεί και κοινοτικό κεκτημένο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece