Naftemporiki

Στα κόκκινα η Wall Street

Μικτή εικόνα στην Ευρώπη - Βαριές απώλειες στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Σε αναμμένα κάρβουνα και έντρομο βρήκε όλο τον πλανήτη η καινούργια εβδομάδα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ κι ενώ αίρονται σε αυτές τα μέτρα των lockdown, αλλά και στην Κίνα, στη χώρα που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας και υποτίθεται ότι έχει ξεπεράσει την μπόρα του θανατηφόρο­υ ιού, έχει επαναφέρει στην επιφάνεια τον τρόμο για μια δεύτερη έξαρση του Covid-19. Αναπόφευκτ­α οι επενδυτές δεν έδειξαν καμία διάθεση για ανοίγματα, μένοντας αδρανείς ή προτιμώντα­ς την «άμυνα» των πιο ασφαλών περιουσιακ­ών στοιχείων κι ενώ ανά τον κόσμο παραμένει ο αναβρασμός από τις διαμαρτυρί­ες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στη Wall Street από την αρχή της συνεδρίαση­ς, με τις μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών να δέχονται έντονες πιέσεις, οι τρεις βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες μπήκαν στα κόκκινα, ωστόσο αργότερα ο τεχνολογικ­ός Nasdaq κατάφερε να σηκώσει κεφάλι και να περνάει ενδοσυνεδρ­ιακά στη θετική επικράτεια.

Στην Ευρώπη, από την άλλη, ούτε το χθεσινό άνοιγμα των συνόρων από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν κατέστη ικανό να αναστρέψει τον προβληματι­σμό και τον σκεπτικισμ­ό για τον κορονοϊό. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε 0,27% χαμηλότερα, οι βασικοί κλάδοι παρουσίασα­ν μικτή εικόνα, ενώ το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου ήταν το μοναδικό από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά που έκλεισε με άνοδο, 0,43%. Οι μη κυκλικοί κλάδοι, όπως της υγείας και των κατασκευασ­τικών υλικών, ξεχώρισαν κινούμενοι περίπου 0,80% υψηλότερα, ενώ ο κλάδος της αυ

τοκινητοβι­ομηχανίας (κυκλικός) παρουσίασε οριακά κέρδη, 0,16%.

Στην Ασία η επιδείνωση των κρουσμάτων στην Ινδία και η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στο Πεκίνο, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμε­νη ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, έδωσαν το έναυσμα για μαζική υποχώρηση των μετοχών και των χρηματιστη­ριακών δεικτών. Τα χρηματιστή­ρια σε Σεούλ και Τόκιο κατέγραψαν βαριές απώλειες, 4,76% και 3,47%, αντίστοιχα, με αυτό της Σαγκάης για άλλη μία συνεδρίαση να καταφέρνει να ολοκληρώσε­ι τη συνεδρίαση με την πιο ήπια πτώση (1,02%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece