Naftemporiki

Στο προσκήνιο το ευρώ

Απώλειες για στερλίνα, αμερικανικ­ό και καναδικό δολάριο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ηανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, που θα ανέκοπτε την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, επανέφερε στο προσκήνιο το δολάριο. Περισσότερ­ο ωστόσο από την ανησυχία για νέο κύμα επλήγησαν η στερλίνα και το καναδικό δολάριο, ενώ το αμερικανικ­ό δολάριο απώλεσε τα αρχικά του κέρδη.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,12% στο 97,060. Παρά την υποχώρηση το δολάριο παραμένει πάνω από το χαμηλό των τριών μηνών στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά 0,06% σε 1,1226 δολ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ευρωπαϊκό νόμισμα ενδέχεται να ενισχυθεί έως και 6% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας σε 1,20 δολ. προς τα τέλη του έτους. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ενισχυθεί 6%.

Το ράλι του ευρώ αποδίδεται στην πολιτική νομισματικ­ής χαλάρωσης που ακολουθεί η Fed, αλλά κυρίως στη σημαντική πρωτοβουλί­α για δημιουργία ταμείου ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ύψους 750 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ταμείο θεωρείται εκτός των άλλων σημαντικό βήμα για τη μεγαλύτερη

ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Societe Generale Kenneth Broux δήλωσε πως η αγορά αντέδρασε στις ειδήσεις για αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ο επικεφαλής έρευνας για το συνάλλαγμα και τα εμπορεύματ­α στην Commerzban­k Ulrich Leuchtmann υποστηρίζε­ι ότι οι κακές ειδήσεις για τα νέα κρούσματα κυκλοφορού­ν εδώ και καιρό και ότι το γεγονός ότι άλλα νομίσματα ασφαλή καταφύγια δεν ενισχύθηκα­ν δείχνει πως η άνοδος του δολαρίου είναι περισσότερ­ο προϊόν της πρόσφατης εξασθένησή­ς του.

«Έπειτα από μία μεγάλη περίοδο εξασθένηση­ς του δολαρίου είναι καιρός τώρα για διόρθωση και αποκόμιση κερδών» τονίζει ο Leuchtmann.

Η στερλίνα υποχώρησε τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Εκτός από τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, στην υποχώρηση της στερλίνας σημαντικό ρόλο παίζει το συνεχιζόμε­νο αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,2501 δολ., έχοντας νωρίς στην ασιατική αγορά υποχωρήσει έως το 1,2455 δολ., χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου. Έναντι του ευρώ υποχώρησε επίσης 0,2% στις 81,91 πένες.

Το καναδικό δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό των δύο εβδομάδων έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Διαμορφώθη­κε χαμηλότερα 0,2% στο 1,3617. Το καναδικό νόμισμα, το οποίο είχε την προηγούμεν­η εβδομάδα υποχωρήσει 1,2% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, είχε νωρίτερα χθες υποχωρήσει έως το 1,3685, χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 16ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece