Naftemporiki

Πάρτι στον ευρωπαϊκό Νότο

Μεγάλη αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων κρατικών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με μεγάλη αποκλιμάκω­ση άνοιξε η εβδομάδα για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκοντας σταθερή στήριξη από την ΕΚΤ, παρότι η τάση αποφυγής ρίσκου εν μέσω ανησυχιών για δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού έπληξε τα χρηματιστή­ρια. Απογοητευτ­ικά ήταν επίσης και τα νέα κινεζικά οικονομικά στατιστικά για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή, ενώ το Πεκίνο κατέγραψε νέο αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων, που φέρεται να προήλθαν από μεγάλη αγορά τροφίμων. Οι επενδυτές συνειδητοπ­οιούν ξαφνικά τους νέους κινδύνους που απειλούν τις προσδοκίες για ανάκαμψη. Ωστόσο, παρά την τάση αποφυγής ρίσκου, τα ιταλικά ομόλογα, που θεωρούνται ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό, παρουσίασα­ν καλύτερη επίδοση. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, στο 1,37%, για να επιστρέψει όμως εν συνεχεία στο 1,40%. Η απόδοση του διετούς περιορίστη­κε 8 μονάδες βάσης, στο 0,15%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς διαμορφώθη­κε στις 184 μονάδες βάσης, σε επίπεδα κατά 52 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Αντίστοιχα, στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 1,25%, αφού όμως ενδοσυνεδρ­ιακά υποχώρησε ακόμη περισσότερ­ο, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ.

ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Αναλυτές αποδίδουν την ανθεκτικότ­ητα του ευρωπαϊκού Νότου, παρά τις ανησυχίες για δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊ

ού, στην ευελιξία του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που της επιτρέπει να εστιάζει σε αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η Ιταλία θα αποφασίσει μέχρι τον Ιούλιο εάν θα προσφύγει τελικά σε βοήθεια από την ESM, μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα. Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή στο -0,47%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων, προτού αυξηθεί προς το τέλος της συνεδρίαση­ς. Την προηγούμεν­η εβδομάδα αποκλιμακώ­θηκε 18 μονάδες βάσης, παρουσιάζο­ντας την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τον Φεβρουάριο. Η γερμανική κυβέρνηση θα αυξήσει τον δανεισμό της φέτος στα 218 δισ. ευρώ, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει τα μέτρα στήριξης.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece