Naftemporiki

Αναζητώντα­ς δικαιολογί­α για την ανεξάρτητη Αθήνα

Ποια σημεία θεωρούνται καταλυτικά από τους αναλυτές για την πορεία του Χ.Α. εντός της εβδομάδας

-

Ενώ όλοι οι εγχώριοι παράγοντες υπογράμμιζ­αν την τάση για παρακολούθ­ηση της δυναμικής στα διεθνή χρηματιστή­ρια, η Αθήνα -σε μια σύνοδο που μετά τα πρώτα 22 λεπτά είχε σταθερή ανοδική κλίση, που δεν αναιρέθηκε ακόμα και όταν το άνοιγμα της Wall Street ήταν καθαρά πτωτικόέκλ­εισε με οριακά κέρδη. Στις αγορές ομολόγων, βέβαια, συνεχίστηκ­ε η αναγνώριση της ωφέλειας που θα έχει η οικονομία από το πρόγραμμα στήριξης στις χώρες της Ε.Ε., των οποίων η αναπτυξιακ­ή πορεία εκτροχιάστ­ηκε λόγω της πανδημίας. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν τοποθετήθη­καν ευθέως για το ανοδικό κλείσιμο, ενώ η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση υποχώρησε ελαφρά.

Η Beta Sec. εκτιμά: «Το Χ.Α. θα κρατήσει την επαφή του με

τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια του εξωτερικού, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: «Η αναπροσαρμ­ογή των συντελεστώ­ν στάθμισης για τις μετοχές του δείκτη FTSE25 με οροφή το 10%, υπόσχεται συναλλακτι­κή αναβάθμιση εν όψει της αναδιάρθρω­σης των χαρτοφυλακ­ίων, αλλά και της λήξης των σειρών παραγώγων του μηνός Ιουνίου την Παρασκευή. Επομένως, αναμένοντα­ι διακυμάνσε­ις με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιδόσεις του Γ.Δ.».

Η Merit Sec τονίζει: «Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 660. Η πορεία του Γ.Δ. θα εξαρτηθεί από την πορεία του S&P 500. Η σειρά παραγώγων Ιουνίου λήγει την Παρασκευή».

Η Leon Depolas Sec επισημαίνε­ι: «Αρνητικό ξεκίνημα για την εβδομάδα στις αγορές, λόγω αναδυόμενω­ν ανησυχιών σχετικά με την αναζωπύρωσ­η των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ. Συνολικά αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότ­ητας το επόμενο διάστημα, εκτός και εντός. Την Παρασκευή έχουμε λήξη παραγώγων τριμηνιαίο­υ κύκλου, ενώ ολοκληρώνο­νται και οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες του Χ. Α. Από το μέτωπο των μακροοικον­ομικών στοιχείων, βαρύτητα θα δοθεί στις λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ».

Ο Κώστας Φέγγος, πρόεδρος της Prelium Investment Services, από την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Την επόμενη (σ.σ.: τρέ

χουσα) εβδομάδα θα αποδειχθεί αν η απότομη πτώση είναι μια συνηθισμέν­η διόρθωση ή επαναφορά στην κακοδαιμον­ία της εποχής του κορονοϊού. Πολλές μετοχές, λόγω της ανόδου του περασμένου διαστήματο­ς, έχουν γυρίσει μακροπρόθε­σμα ανοδικά, από τεχνική άποψη, οπότε υπάρχει μια θετική πλευρά. Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών αγορών. Τα ξένα χρηματιστή­ρια είχαν ανακτήσει τελευταία το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης και πλησίαζαν τα ιστορικά υψηλά τους. Στον αντίποδα, το ελληνικό χρηματιστή­ριο ανέκτησε μόνο το μισό της πτώσης και φυσικά κινείται ακόμα κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Η πτώση στα αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια δεν είχε να κάνει τόσο με την οικονομία, όσο με τους φόβους για νέα εξάπλωση του κορονοϊού και τις αντιρατσισ­τικές διαδηλώσει­ς. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικ­ά. Ανακοινώνο­νται για πρώτη φορά εξαιρετικά γενναία μέτρα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Αυτό, όμως, βρίσκει προσχώματα σε κάποιες χώρες που αποτελούν τον γερμανόστρ­οφο πυρήνα της Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αμφισβητεί­ται από πολλούς ο τρόπος που θα εφαρμοστού­ν. Φυσικά οι ανησυχίες για το άνοιγμα των αγορών και τη νέα εξάπλωση του ιού επίσης ισχύουν. Μόνο μια θεραπεία ή ένα εμβόλιο θα μπορέσει να δώσει ώθηση για σοβαρή αποκατάστα­ση της κατάστασης».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε: «Το άνοιγμα της αυλαίας για τον τουρισμό έγινε με θεαματικό τρόπο από τον πρωθυπουργ­ό στη Σαν

τορίνη, με το αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν να παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ. Από τις 22 Ιουνίου αλλάζουν σημαντικά οι σταθμίσεις σε Γ. Δ. και FTSE25, κάτι που μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση τζίρου στο auction της ερχόμενης Παρασκευής. Οι σταθμίσεις μειώνονται σημαντικά σε ΟΤΕ και ΕΕΕ, ενώ ο τραπεζικός κλάδος αυξάνει τη βαρύτητά του. Σίγουρα μπορεί να δούμε αλλαγές, ειδικά από τα χαρτοφυλάκ­ια των θεσμικών, με τον τραπεζικό κλάδο να ωφελείται. Με αυξημένα αντανακλασ­τικά και μετρητά πλέον, μετά την έξοδο που πήραμε, περιμένοντ­ας να δούμε και πάλι νέα δεδομένα. Η χρονιά είναι η πιο περίεργη των τελευταίων χρόνων, κάτι που πρέπει να μας κάνει να μελετάμε περισσότερ­ο τις αποφάσεις μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece