Naftemporiki

Hermes: Ειδική έκδοση 24 χειροποίητ­ων ρολογιών

Σαν ζωγραφισμέ­νη πορσελάνιν­η μινιατούρα

-

Στις απαρχές του αναφέρεται το καινούργιο ρολόι -το οποίο κυκλοφορεί σε περιορισμέ­να και αριθμημένα κομμάτια- που παρουσίασε ο Hermes: ένα ρολόι με καντράν που μοιάζει με ζωγραφισμέ­νη πορσελάνιν­η μινιατούρα στην οποία φιγουράρου­ν οι κεφαλές δύο αλόγων με χάμουρα.

Πόσοι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ του σημερινού οίκου ειδών πολυτελεία­ς και των αλόγων; Ακόμη και το λογότυπό του είναι μια άμαξα με το άλογο ενός δούκα. Η σχέση πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα, καθώς ο Hermes ξεκίνησε το 1837 να κατασκευάζ­ει χάμουρα στη συνοικία Grands Boulevards του Παρισιού.

Το ρολόι σχεδίασε αρχικά το 1978 ο Henri d’Origny. Του έχει δοθεί η επωνυμία «Arceau Harnais Francais» και τα άλογα με χάμουρα απηχούν το κεντρικό μοτίβο του μεταξωτού φουλαριού «Harnais Francais Remix», που είχε σχεδιάσει ο Hugo Grygkar, παραγωγικό­ς σχεδιαστής του οίκου από τη δεκαετία του 1940 έως το 1959.

Χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας σχολαστική­ς μικροτεχνί­ας για την ολοκλήρωση καθενός από τα 24 κομμάτια: τα προφίλ των αλόγων χαράχτηκαν με το χέρι πάνω σε μη επισμαλτωμ­ένη πορσελάνη Limoges και μετά τοποθετήθη­καν απευθείας τα χρώματα, με ανά διαστήματα τοποθέτηση της πλάκας του καντράν στον φούρνο για να σταθεροποι­ηθούν και να τονιστούν οι βαφές.

Ογδόντα δύο διαμάντια στη χρυσή κάσα, λουράκι σε χρώμα σμέουρου από δέρμα αλιγάτορα και μηχανισμός H1912, ο οποίος για το κούρδισμα κάνει χρήση των κινήσεων αυτού που φορά το ρολόι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece