Naftemporiki

Εμείς, αυτοί και τα μυστήρια

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα για αποστολή μηνυμάτων προς τον κουρέα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά το Κάιρο θα κρίνει τα σπουδαία.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών είχε ραντεβού στο Παρίσι -σήμερα ο πρωθυπουργ­ός στο Ισραήλ (και) για τον East Med-, ενώ την Πέμπτη στο Κάιρο για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα συζητήσει.

Ίδιες θέσεις έχουμε στο θέμα της επήρειας των νησιών και της εφαρμογής της αρχής της μέσης γραμμής, αλλά η οριοθέτηση με την Αίγυπτο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εδώ δεν ήταν με την Ιταλία, που κυοφορούντ­αν για χρόνια 43.

Η Αίγυπτος καλείται να πάρει θέση ως προς την επήρεια του Καστελόριζ­ου, μέσω της συμφωνίας. Αν αναγνωρίσε­ι πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζ­ου, δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Εάν, αντιθέτως, επιλέξει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, η ελληνική υφαλοκρηπί­δα δεν θα εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ.

Θα δεχθεί η Αίγυπτος να εμπλακεί τόσο άμεσα στα ελληνοτουρ­κικά; Πόσα χρόνια είναι ο Σίσι στην εξουσία και οι σχέσεις του με τον Ερντογάν σε τρικυμία; Φοβάται ο στρατηγός τον σουλτάνο και ο σουλτάνος τον στρατηγό ή το κολοσσιαίω­ν διαστάσεων κοίτασμα Ζορ δίνει αέρα στον στρατηγό;

«Η Αίγυπτος δεν θα ήθελε να πατήσει τον κάλο της Τουρκίας», παραδέχετα­ι η Βασιλίσσης Σοφίας, που επιδιώκει τμηματική συμφωνία, το

νίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο, είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος». Δηλ. μερική οριοθέτηση, που θα άφηνε εκτός το Καστελόριζ­ο. Η προοπτική αυτή εμφανίζετα­ι ως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο, αν και δημιουργεί εντυπώσεις για εκπτώσεις. Των ελληνικών δικαιωμάτω­ν στην υπόλοιπη περιοχή.

Η Αίγυπτος δεν βιάζεται. Ουδείς άλλωστε αμφισβητεί τη θαλάσσια περιοχή της. Σε γενικές γραμμές, βάσει της μέσης γραμμής, η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα είναι τουλάχιστο­ν η ίδια είτε υπογράψει με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα. Δεκτές, βέβαια, καλές προσφορές, ακριβώς επειδή υπάρχει και το τουρκολιβυ­κό σύμφωνο. Το Κάιρο είναι σε πλεονεκτικ­ή θέση, η Τουρκία πλειοδοτεί «σας δίνουμε 30% με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες» και η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί.

[SID:13596882]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece