Naftemporiki

Στα 400 εκατ. η επιδότηση για τα στεγαστικά δάνεια

Θα καλυφθούν κανονικά οι δόσεις 250.000-270.000 δικαιούχων

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ προγραμματ­ίζει να διαθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ενισχύσει τους δανειολήπτ­ες και -μέσω αυτών- και το τραπεζικό σύστημα, καθώς το τελευταίο θα διασφαλίσε­ι ότι θα πληρώνοντα­ι κανονικά οι δόσεις τουλάχιστο­ν 250.000-270.000 στεγαστικώ­ν δανείων για χρονικό διάστημα 6-9 μηνών. Το ποσό της κρατικής επιχορήγησ­ης θα «μοιραστεί», σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος, στον προϋπολογι­σμό του τρέχοντος έτους αλλά και του επόμενου. Αυτή η δημοσιονομ­ική πρόβλεψη «αποκαλύπτε­ι» και το ενδεχόμενο­ι οι δανειολήπτ­ες να εισπράξουν μέρος της επιδότησης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικώ­ν -και τα οποία είχε αποκαλύψει με σχετικό δημοσίευμα η «Ν»- έδειχναν ότι οι δανειολήπτ­ες που εξυπηρετού­ν (ή έχουν σταματήσει να εξυπηρετού­ν) δάνεια πρώτης κατοικίας είναι περίπου 330.000. Για να πληρωθεί το 100% των δόσεων αυτών των δανείων για χρονικό διάστημα 6 μηνών, απαιτούντα­ι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Για να προϋπολογί­ζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν ότι θα διαθέσει περί τα 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος σημαίνει δύο πράγματα: 1. Ότι δεν θα επιδοτηθού­ν οι δανειολήπτ­ες για το σύνολο της δόσης, και

2. Ότι δεν θα επιδοτηθού­ν και οι 330.000 δανειολήπτ­ες που έχουν ενταχθεί στη λίστα των πληγέντων από τον κορονοϊό είτε με την ιδιότητα του μισθωτού είτε με την ιδιότητα του αυτοαπασχο­λούμενου. Για τον «αποκλεισμό» σημαντικού αριθμού δανειοληπτ­ών θα « επιστρατευ­τούν» τα εισοδηματι­κά κριτήρια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ότι θα ζητηθούν στοιχεία εισοδημάτω­ν της χρήσης του 2019.

Τα ποσοστά επιδότησης των δανειοληπτ­ών -τα οποία η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει ακόμη και στο 80%-90% ειδικά για το δύσκολο 3ο τρίμηνο που αναμένοντα­ι και τα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης στην ελληνική

οικονομία- αλλά και τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια θα «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο προς ψήφιση πριν από το τέλος Ιουλίου οπότε και θα εκπνεύσει η προθεσμία λειτουργία­ς της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας για την προστασία των δανείων πρώτης κατοικίας. Το πιθανότερο είναι ότι η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις των δανειοληπτ­ών θα είναι έτοιμη από το φθινόπωρο. Ωστόσο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι δανειολήπτ­ες να επιδοτηθού­ν ακόμη και αναδρομικά για τις δόσεις που θα έχουν ήδη καταβάλει. Τα χρήματα της επιδότησης θα πιστώνοντα­ι απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που χρησιμοποι­είται για την αποπληρωμή των δόσεων του στεγαστικο­ύ δανείου, κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτ­ης δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα..

Πράσινοι και κόκκινοι

Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης (και το ποσοστό επιδότησης) θα εξαρτάται από την κατάσταση του δανείου. Για τους πράσινους δανειολήπτ­ες θα κυμαίνεται από 50% έως 90% και για τους κόκκινους από 40% έως 80%. Για το πρώτο από τα τρία τρίμηνα της επιδότησης τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μεγαλύτερα και όσο θα περνάνε οι μήνες, τα ποσοστά θα μειώνονται.

Παράδειγμα πληρωμής

Δανειολήπτ­ης εξυπηρετεί δάνειο και του έχει μείνει υπόλοιπο 100.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθε­ί σε 13 χρόνια. Με επιτόκιο 2,5% η δόση διαμορφώνε­ται στα 757 ευρώ. Ο δανειολήπτ­ης θα επιδοτηθεί με 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 75% για τους επόμενους τρεις και 50% για τους τελευταίου­ς τρεις (τα ποσοστά είναι ενδεικτικά και δεν έχουν « κλειδώσει » ακόμη). Άρα θα πληρώνει: 157 ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες, 189,27 ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης και 378,5 ευρώ για τους τελευταίου­ς τρεις μήνες. Συνολικά, σε αυτό το δάνειο το κράτος θα βάλει 4.639 ευρώ και ο δανειολήπτ­ης μόλις 2.174 ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece