Naftemporiki

Παράταση κρατικών εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

-

Την παράταση του καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων για τα ελληνικά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τονίζει η Κομισιόν, η παράταση κρίθηκε σκόπιμη δεδομένου ότι αν και η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών βελτιώνετα­ι σταδιακά, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η πανδημία του κορονοϊού.

Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων σχετικά με τις υποχρεώσει­ς των τραπεζών για διαδοχικές περιόδους έξι μηνών, προκειμένο­υ να είναι σε θέση να παρακολουθ­εί τις εξελίξεις και να προσαρμόζε­ι τις προϋποθέσε­ις αναλόγως. Το καθεστώς της παράτασης αφορά τράπεζες που δεν έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα.

Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο 2008 (νόμος Αλογοσκούφ­η), εν μέσω της τότε παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, και προέβλεπε ένα καθεστώς ανακεφαλαι­οποίησης βάσει του οποίου δόθηκαν νέα κεφάλαια με την εγγύηση του κράτους σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχ­ες μετοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece