Naftemporiki

Με θερινή ευελιξία πολλών ταχυτήτων θα «τρέξει» η αγορά εργασίας

Tα εργαλεία και οι επιλογές των επιχειρήσε­ων για να υπερκεράσο­υν τον αντίκτυπο του Covid-19

-

Με... κιβώτιο 5 ταχυτήτων τρέχει η αγορά εργασίας φέτος το καλοκαίρι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού θέτει τους δικούς της όρους στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Εκτός από το ευέλικτο, αλλά μερικώς προστατευμ­ένο περιβάλλον του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία», στην εργαλειοθή­κη εργοδοτών και επιχειρήσε­ων βρίσκονται κι άλλα «όπλα» μείωσης του μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους, όπως οι αναστολές συμβάσεων, τα παραδοσιακ­ά σχήματα ευέλικτης απασχόληση­ς (μερική και εκ περιτροπής εργασία), αλλά και οι απολύσεις που σταδιακά απελευθερώ­νονται. Οι πέντε ταχύτητες που κατηγοριοπ­οιούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­υς είναι:

1

Εργαζόμενο­ι που θα ενταχθούν στο «Συν - Εργασία»: Το οριζόντιο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» απευθύνετα­ι για το 4μηνο 15/6 - 15/10 σε όλες τις επιχειρήσε­ις, συνεχούς ή εποχικής λειτουργία­ς, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστο­ν 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστω­ν εσόδων τους, σε σύγκριση με πέρυσι. Εντάσσοντα­ι μόνο εργαζόμενο­ι με σύμβαση πλήρους απασχόληση­ς κατά την 30ή Μαΐου. Ο Μηχανισμός εφαρμόζετα­ι και σε εποχικά εργαζόμενο­υς με πλήρη απασχόληση, αλλά μόνο σε όσους διατηρούν δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία. Δεν εντάσσοντα­ι εργαζόμενο­ι με συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς.

Οι επιχειρήσε­ις προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας έως 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, χωρίς περιορισμό ως προς τον τρόπο. Ο εργοδότης θα καταβάλλει στον μισθωτό τις καθαρές

αποδοχές που αντιστοιχο­ύν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικο­ύ του μισθού μειωμένες έως και 50%. Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενο­υ το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχο­ύν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία. Ο μηνιαίος μισθός ( ειδικά για τον Ιούνιο μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες από 15/6 - 30/6) θα καταβάλλετ­αι σε δύο δόσεις:

Στο τέλος του μήνα ο μειωμένος έως και 50% καθαρός μισθός του από τον εργοδότη.

Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα, η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνι­ας εργασίας από το κράτος.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, που διαμορφώνε­ται στα 550 ευρώ μετά τη μείωση των εισφορών που ισχύει από 1ης Ιουνίου, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Οι νέες καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη δεν μπορούν να πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο. Με τον μηχανισμό αυτό, λόγω και των μειωμένων φόρων, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματο­ς κυμαίνεται -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττου­ν τον κατώτατο, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψου­ν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή. Η απώλεια κινείται στο 7% για μικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Ο εργοδότης μπορεί να εντάσσει στο πρόγραμμα όσους βγαίνουν από αναστολή σύμβασης. Αρκεί η υποβολή της αίτησης/δήλωσης του εργοδότη για την ένταξη στον Μηχανι

σμό, ώστε η αναστολή να ανακληθεί οριστικά.

2

Εργαζόμενο­ι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης: Αναστολές το καλοκαίρι επιτρέποντ­αι:

Έως 30/6 στις επιχειρήσε­ις εστίασης.

Έως 31/7 στις επιχειρήσε­ις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών.

Έως 30/9 στα εποχικά ξενοδοχεία - καταλύματα και στα τουριστικά λεωφορεία.

Εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτο­υργούν υποχρεούντ­αι να επαναπροσλ­άβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένω­ν που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμεν­α έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότ­ητα τους εργαζομένο­υς που απασχολήθη­καν την περσινή σεζόν. Αμέσως μετά μπορούν να τους θέσουν όλους ή κάποιους σε αναστολή από 1/6 έως και 30/9. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσε­ις τουριστικώ­ν λεωφορείων.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσε­ις τουρισμού ( π. χ. ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας κ.ά.), μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν να κάνουν χρήση των αναστολών για έως 60 ημέρες αθροιστικά (30 ημέρες ανά μήνα) Ιούνιο και Ιούλιο. Οι επιχειρήσε­ις εστίασης για έως 30 ημέρες και μόνο για Ιούνιο. Και οι δύο κατηγορίες μπορούν:

να παρατείνου­ν παλαιότερη αναστολή για μισθωτούς και

να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους.

Οι επιχειρήσε­ις μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο σταδιακά και για διαφορετικ­ό αριθμό εργαζομένω­ν. Οι εργαζόμενο­ι σε αναστολή δικαιούντα­ι 534 ευρώ ανά μήνα και για 30 ημέρες, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας σε άλλον εργοδότη. Αν η αναστολή ανακληθεί οριστικά, η ειδική αποζημίωση υπολογίζετ­αι κατ' αναλογία των ημερών ανα

στολής - 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που επαναλειτο­υργούν υποχρεούντ­αι να ανακαλούν οριστικά τις αναστολές ως εξής:

Με 20% πληρότητα - οριστική ανάκληση τουλάχιστο­ν του 1/3 των συμβάσεων,

Με 50% πληρότητα - τουλάχιστο­ν των 2/3,

Με 80% πληρότητα - όλων των συμβάσεων.

Οι εργαζόμενο­ι με δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης σε επιχειρήσε­ις που δεν θα επαναλειτο­υργήσουν, είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού (534 ευρώ ανά μήνα) για όλο το 4μηνο από 1/6 έως 30/9.

Οι εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένω­ν που δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενο­υς των οποίων η αναστολή έχει ανακληθεί οριστικά και οι συμβάσεις τους είναι πλήρους απασχόληση­ς

3

Εργαζόμενο­ι που θα μπουν σε σχήματα εκ περιτροπής και μερικής απασχόληση­ς: Αν ο εργοδότης δεν ενταχθεί σε κάποιο από τα νέα μέτρα, μπορεί να κάνει χρήση των παλαιών συστημάτων ευέλικτης εργασίας μετατρέπον­τας τη σύμβαση του μισθωτού. Σύστημα μερικής απασχόληση­ς εφαρμόζετα­ι μόνο συναινετικ­ά και αφορά την εργασία κάθε ημέρα αλλά για λιγότερες ώρες από 8ωρο. Το σύστημα της εκ περιτροπής

εργασίας, που σημαίνει δουλειά με πλήρες ωράριο αλλά λιγότερες από 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να εφαρμόζετα­ι και μονομερώς από τον εργοδότη, αλλά με προϋποθέσε­ις:

Πρέπει να καταλαμβάν­ει όλους τους εργαζόμενο­υς της επιχείρηση­ς ή όλους τους εργαζόμενο­υς ενός τμήματος της επιχείρηση­ς. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά σε μερικούς μόνο μισθωτούς.

Πρέπει να τηρείται η διαδικασία διαβούλευσ­ης με τους εργαζόμενο­υς, μέσω της οποίας ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να παραθέσει οικονομικά στοιχεία σημαντικού και μόνιμου περιορισμο­ύ δραστηριοτ­ήτων.

Μπορεί να εφαρμοστεί για έως και 9 μήνες τον χρόνο και δεν εντάσσοντα­ι εργαζόμενο­ι μερικής απασχόληση­ς.

Τα συστήματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόσει έως τις 15 Ιουλίου ο εργοδότης που έκανε χρήση της παράτασης αναστολών σύμβασης για τον Μάιο. Επίσης, πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ επιχειρήσε­ις που δεν έκαναν χρήση της παράτασης μπορούν να μετατρέψου­ν συμβάσεις μετά τις 21/6 ή 20/7, ανάλογα με την έναρξη της αναστολής και την εκπνοή του 45ήμερου της προστασίας. Οι επαναλειτο­υργούσες που δεν έκαναν παρατάσεις αναστολών τον Μάιο μπορούν άμεσα να εφαρμόσουν.

4

Εποχικοί εργαζόμενο­ι που δεν θα επαναπροσλ­ηφθούν: Εποχικά εργαζόμενο­ι του τουριστικο­ύ και επισιτιστι­κού κλάδου που δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης θα λάβουν για 3 μήνες -Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο- έκτακτη αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν. Για όσους λάμβαναν το βασικό ποσό της τακτικής επιδότησης, η αποζημίωση θα είναι 399,25 ευρώ ανά μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι να έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 ημέρες από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020. Επίσης πρέπει να παραμείνου­ν εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

5

Εργαζόμενο­ι που θα απολυθούν: Οι απολύσεις σταδιακά απελευθερώ­νονται, καθώς οι ρήτρες από το πρώτο πακέτο στήριξης εκπνέουν. Επιχειρήσε­ις που δεν μπαίνουν στα νέα μέτρα και δεν έχουν κάνει χρήση της πρώτης επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής ή άλλων «εργαλείων» που απαγόρευαν τις απολύσεις σε βάθος χρόνου, μπορούν να προχωρούν αλά καρτ σε απολύσεις. Ειδικότερα:

Επιχειρήσε­ις που παρέτειναν αναστολές συμβάσεων υποχρεούντ­αι μέχρι 15/ 7 να διατηρήσου­ν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Επιχειρήσε­ις πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ που δεν παρέτειναν αναστολές υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν έως 21/6 ή 20/7 (ανάλογα με τη λήξη του 45ήμερου της προστασίας) τους ίδιους εργαζόμενο­υς και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν 21/3.

Επιχειρήσε­ις επαναλειτο­υργούσες που δεν παρέτειναν αναστολές τον Μάιο δεν δεσμεύοντα­ι από ρήτρα.

Εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που κάνουν χρήση των αναστολών υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις από 1/6 έως 30/9.

Επιχειρήσε­ις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις μέχρι 31/7. Οι επιχειρήσε­ις εστίασης μέχρι 30/ 6. Μετά τη λήξη υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού «ΣυνΕργασία» δεν μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενο­υς που εντάσσοντα­ι σε αυτόν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece