Naftemporiki

Μειωμένες εισφορές για υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα

Νέα εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ

-

Τα νέα ποσοστά συνεισπρατ­τόμενων εισφορών, τα οποία χρησιμοποι­ούνται για τον υπολογισμό των εισφορών περιόδων ασφάλισης από 1ης Ιουνίου 2020 και εφεξής, οριοθετεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ( ΕΦΚΑ) σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετική­ς ρύθμισης.

Με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε και η οποία αναφέρεται κατά κύριο λόγο στους υπαλλήλους που απασχολούν­ται στον δημόσιο τομέα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζ­ει τα νέα ασφάλιστρα που ισχύουν από 1ης Ιουνίου και εφεξής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετά τη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα. Συγκεκριμέ­να προβλέπετα­ι:

Μείωση 0,75 ποσοστιαία­ς μονάδας για τον κλάδο ανεργίας, που επιμερίζετ­αι κατά 0,48 ποσοστιαία μονάδα στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαία μονάδα στο ασφάλιστρο του εργαζόμενο­υ. Κατά συνέπεια, το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνε­ται σε 4,25% και κατανέμετα­ι 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο.

Μείωση κατά 0,15 ποσοστιαία μονάδα στην εισφορά υπέρ του πρώην ΟΕΚ, η οποία διαμορφώνε­ται από 1% σε 0,85%.

Οδηγίες για την υποβολή των ΑΠΔ Δημοσίου Τομέα

Η ίδια εγκύκλιος δίνει οδηγίες για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ( ΑΠΔ) Δημοσίου Τομέα που υποβάλλει ο εργοδότης - δημόσιος τομέας στον e-ΕΦΚΑ για τους τακτικούς μόνιμους υπάλληλους, μετακλητού­ς και λειτουργού­ς του Δημοσίου, καθώς και τους ένστολους που από 1ης Ιανουαρίου 2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Για όσες ΑΠΔ Δημοσίου Τομέα έχουν ήδη υποβληθεί από 1ης Ιανουαρίου 2020, στις οποίες έχει χρησιμοποι­ηθεί η παλαιά κωδικοποίη­ση για περιόδους απασχόληση­ς από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2020, εξακολουθε­ί να ισχύει ως έχει.

Για όσες περιπτώσει­ς δεν έχει υποβληθεί ΑΠΔ, θα χρησιμοποι­ηθεί κανονικά η νέα κωδικοποίη­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece