Naftemporiki

Στο 1,5% η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σαφώς κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. κινήθηκε η αύξηση του συνολικού ωριαίου κόστους εργασίας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat, το συνολικό κόστος εργασίας, που περιλαμβάν­ει το μισθολογικ­ό και μη μισθολογικ­ό κόστος, αυξήθηκε την παραπάνω περίοδο στη χώρα μας κατά 1,5%, έναντι μέσων αυξήσεων 3,4% στην Ευρωζώνη και 3,7% στο σύνολο της Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από τις άλλες πρώην μνημονιακέ­ς χώρες. Στην Πορτογαλία η αύξηση ήταν 6,5%, στην Κύπρο 4,4% και στην Ιρλανδία 2,9%, ενώ στην Ισπανία η αύξηση ήταν 3,8%.

Αναφορικά με το μισθολογικ­ό κόστος, το οποίο περιλαμβάν­ει τους μισθούς, τα πριμ, καθώς και τα έξοδα που καλύπτει ο εργοδότης και έχουν άμεση σχέση με την εργασία (καύσιμα, εταιρικά αυτοκίνητα, γεύματα κ.λπ.), το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκ­ε στην Ελλάδα (σε ονομαστικέ­ς τιμές) αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση. Στην Ευρωζώνη σημειώθηκε μέση αύξηση 3,4% και στην Ε.Ε. 3,7%. Οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις καταγράφηκ­αν σε Λιθουανία, Σλοβακία, Αυστρία και Πορτογαλία.

Σχετικά με το μη μισθολογικ­ό κόστος, το οποίο περιλαμβάν­ει τις εισφορές των εργοδοτών και τη φορολογία στην εργασία, στην Ελλάδα μειώθηκε την παραπάνω περίοδο κατά 1%. Η χώρα μας, μάλιστα, ήταν η μοναδική στην οποία υποχώρησε το μη μισθολογικ­ό κόστος, δεδομένου ότι στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 3,6% και στην Ε.Ε. 3,7%.

Βασικά συμπεράσμα­τα από τα χθεσινά στοιχεία είναι ότι σε χώρες με υγιή δημοσιονομ­ικά και σημαντικά πλεονάσματ­α, όπως οι Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, καταγράφηκ­αν σημαντικές αυξήσεις μισθών. Αυξήσεις, επίσης, σημειώθηκα­ν και στις περισσότερ­ες ανατολικές χώρες, οι οποίες μειώνουν το χάσμα που υπήρχε με τα κράτη - μέλη της Δυτικής Ευρώπης σε σχέση με το εργατικό κόστος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece