Naftemporiki

Ράλι στα χρηματιστή­ρια διά χειρός κεντρικών τραπεζών

Αγορά εταιρικών ομολόγων από τη Fed

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Πολλαπλά στηρίγματα βρήκαν χθες τα διεθνή χρηματιστή­ρια και τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, που επιδόθηκαν σε ράλι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς η σταθερή παρουσία των κεντρικών τραπεζών αναδεικνύε­ται σε βασική σταθεροποι­ητική δύναμη.

Το έναυσμα έδωσε η ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι άρχισε από χθες να αγοράζει μεμονωμένα εταιρικά ομόλογα στη δευτερογεν­ή αγορά, μία ημέρα αφότου έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης της Main Street, με χορήγηση 600 δισ. δολαρίων σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις με 15.000 εργαζομένο­υς ή με έσοδα έως 5 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το πακέτο χορηγήσεων για εταιρείες που χρειάζοντα­ι ρευστότητα στο 1 τρισ. δολάρια από τα 700 δισ. δολάρια, διατηρώντα­ς αμετάβλητα τα επιτόκια και εμμένοντας στην άποψή της ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσπευση από ΕΚΤ

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάλεσε, διά στόματος του μέλους του Δ.Σ. της Φάμπιο Πανέτα, την Ε.Ε. να αποφασίσει επειγόντως για το

πακέτο δημοσιονομ­ικών μέτρων προκειμένο­υ να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. «Είναι εξαιρετικά επείγον και ο στόχος πρέπει να είναι αυτό να χρησιμοποι­ηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, όχι αργότερα από τις αρχές του 2021. Όσο περισσότερ­ο περιμένουμ­ε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος της παρέμβασής μας», είπε ο Πανέτα, αναφερόμεν­ος στο πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Ε.Ε. τον περασμένο μήνα και το οποίο περιλαμβάν­ει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις, αλλά η αντίδραση από λίγες δημοσιονομ­ικά συντηρητικ­ές χώρες απειλεί να καθυστερήσ­ει τη συμφωνία, η οποία δεν αναμένεται μέσα στον Ιούνιο.

Ο οίκος Fitch

Και ο οίκος Fitch διαμήνυσε ότι το νέο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. μπορεί να στηρίξει τις πιστοληπτι­κές αξιολογήσε­ις των χωρών της περιοχής, δημιουργών­τας προηγούμεν­ο και έναν μηχανισμό που μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντικέ­ς χρήσεις και δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν το πλαίσιό του γινόταν μόνιμο. Ωστόσο, κύκλοι από το περιβάλλον της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ ανέφεραν ότι δεν αναμένεται απόφαση για το ταμείο ανάκαμψης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. και πιθανόν να υπάρξουν αποφάσεις για τα μελλοντικά οικονομικά της Ε.Ε. τον Ιούλιο.

Στήριγμα από στατιστικά

Σημαντικό στήριγμα προσέφεραν και μεμονωμένα στατιστικά και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που υποδεικνύο­υν ότι τα χειρότερα έχουν μάλλον παρέλθει. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν αύξηση ρεκόρ 17,7% τον Μάιο, έπειτα από δύο μήνες ραγδαίας πτώσης, παρότι εξακολουθο­ύν να είναι κατά 8% χαμηλότερε­ς από τα επίπεδα του Φεβρουαρίο­υ. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναΤο ράλι ξεκίνησε από τα χρηματιστή­ρια της Ασίας, που γνώρισαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τα τέλη Μαρτίου, χάρη στα κέρδη περίπου 5% του δείκτη Nikkei στο Τόκιο, για να ακολουθήσο­υν εν συνεχεία οι ευρωπαϊκές μετοχές και η Wall Street, με τους περισσότερ­ους χρηματιστη­ριακούς δείκτες να ενισχύοντα­ι περισσότερ­ο από 2%.

Ωστόσο, οι αμερικανικ­ές μετοχές «μάζεψαν τα κέρδη τους» για λίγο μετά τις αποθαρρυντ­ικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Σε ράλι και οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, με τη ζήτηση για τίτλους υψηλότερου ρίσκου να αυξάνει στον απόηχο της ανακοίνωση­ς της Fed για αγορές εταιρικών ομολόγων.

Αξιοσημείω­τη η αποκλιμάκω­ση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, που έφθασε στο 1,13%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, στο 1,37%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece