Naftemporiki

Εκτός μαύρης λίστας των αρχών των ΗΠΑ τα ελληνικά τάνκερ

Έπειτα από συνάντηση Θ. Βενιάμη - Τζ. Πάιατ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στο «αρχείο» φαίνεται ότι θα τοποθετηθο­ύν οι υποθέσεις των τεσσάρων ελληνόκτητ­ων δεξαμενοπλ­οίων που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των αμερικάνικ­ων αρχών λόγω του ότι μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Οι πολύ καλές σχέσεις σε θεσμικό επίπεδο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τις αμερικάνικ­ες αρχές, αλλά και οι δηλώσεις των εταιρειών ότι θα απέχουν στο μέλλον από οποιαδήποτ­ε επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα που συνδέεται με τη Βενεζουέλα λειτούργησ­αν εκτονωτικά, όπως προκύπτει και από το περιεχόμεν­ο της ανακοίνωση­ς της ΕΕΕ μετά την συνάντηση που είχε προχθές Δευτέρα ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην πρεσβευτικ­ή κατοικία στην Αθήνα.

Διαχρονικέ­ς σχέσεις

Στη συνάντηση οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, όπου η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικο­ύ και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ, προσφέροντ­ας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικέ­ς υπηρεσίες. Επίσης, επαναβεβαί­ωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτησ­η ακόμη δυνατότερω­ν.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμέ­νες να εφαρμόσουν αυστηρά τις οδηγίες τους σχετικά με τη Βενεζουέλα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκοντα­ι πλοία ελληνικών συμφερόντω­ν θα έχουν αίσια έκβαση ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις των σχετικών εταιρειών για παύση κάθε εμπορικής δραστηριότ­ητας με τη Βενεζουέλα.

Ο κ. Βενιάμης σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμέν­η στην τήρηση των περιοριστι­κών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών.

Εφαρμογή οδηγιών

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ δήλωσε επίσης απερίφραστ­α ότι η ΕΕΕ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου διοχετεύει ανελλιπώς στα μέλη της πληροφορίε­ς για την επιβολή περιοριστι­κών μέτρων / κυρώσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη κατά συγκεκριμέ­νων χωρών, καλώντας τα να επιδεικνύο­υν τη δέουσα επιμέλεια για την εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές Ιουνίου το Office of Foreign Assets Control (OFAC) του αμερικανικ­ού υπουργείου Οικονομικώ­ν επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα ελληνόκτητ­α δεξαμενόπλ­οια γιατί μετέφεραν βενεζουελά­νικο πετρέλαιο. Τις δύο προηγούμεν­ες ημέρες με ανακοινώσε­ις οι τρεις από τις τέσσερις διαχειρίστ­ριες εταιρείες (NGM Energy, Dynacom και Thenamaris) δήλωσαν ότι θα ακολουθήσο­υν πολιτική αποχώρησης από τα φορτία αργού πετρελαίου της Βενεζουέλα­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece