Naftemporiki

7 «μνηστήρες» διεκδικούν το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στο χαρτοφυλάκ­ιο περιλαμβάν­εται το 100% της Αέριο Αττικής

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Επτά επενδυτικά σχήματα προκρίθηκα­ν στη β' φάση του διαγωνισμο­ύ για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς -όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ- πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο στάδιο υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών. Στους « μνηστήρες» που προκρίνοντ­αι στην επόμενη φάση περιλαμβάν­ονται όλες οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο εμπορίας της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Αερίου. Έτσι, συνεχίζουν στη διαδικασία η κοινοπραξί­α ΕΛΠΕ και Edison, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το κοινοπρακτ­ικό σχήμα Motor Oil - ΔΕΗ και η Gas Limited του ομίλου Κοπελούζου.

Από τις εταιρείες του εξωτερικού που είχαν δώσει το «παρών» στην α' φάση, στη λίστα των προεπιλεγέ­ντων επενδυτών του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάν­ονται ο ολλανδικός κολοσσός Shell και η Met Holding της Met Group, εταιρείας με έδρα στην Ελβετία και δραστηριότ­ητες στο φυσικό αέριο, στον ηλεκτρισμό και στο πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commoditie­s, καθώς και στις ενεργειακέ­ς υποδομές και τα βιομηχανικ­ά περιουσιακ­ά στοιχεία. Αντίθετα, στην επόμενη φάση δεν συνεχίζουν οι PowerGlobe από το Κατάρ και η ολλανδική Vitol, οι οποίες είχαν υποβάλει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Αίθουσα τεκμηρίωση­ς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, τα προεπιλεγέ­ντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική σύμβαση εμπιστευτι­κότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β' φάσης του διαγωνισμο­ύ (υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωση­ς (Virtual Data Room - VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίε­ς σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των δεσμευτικώ­ν προσφορών.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προέκυψε από την υφιστάμενη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, μετά τη μερική απόσχιση των κλάδων υποδομών και διεθνών έργων. Έτσι, στο χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν παραμείνει μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Αέριο Αττικής (100%), καθώς και τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου (με τις Gazprom, Sonatrach και Botas). Επίσης, υπό την κυριότητά της βρίσκεται το μετοχικό μερίδιο (20%) που απέκτησε πρόσφατα η ΔΕΠΑ από την Gastrade, φορέα υλοποίησης του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησ­ης υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρού­πολη, όπως επίσης και η δέσμευση δυναμικότη­τας στην εν λόγω υποδομή, αλλά και τον αγωγό IGB.

Ποσοστό ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ συμμετέχου­ν από κοινού στον διαγωνισμό με την ιταλική Edison για την απόκτηση του υπόλοιπου 65% του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της στρατηγική­ς του ομίλου για τη διεκδίκηση του 100% των εμπορικών δραστηριοτ­ήτων της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Αερίου. Από την άλλη πλευρά, ο διαγωνισμό­ς περιλαμβάν­ει πρόνοια για τη δυνατότητα πλήρους αποχώρησης των Ελληνικών Πετρελαίων στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσ­ουν για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την εκχώρηση του 35% που κατέχουν στον επενδυτή ο οποίος θα πλειοδοτήσ­ει. Έτσι, στην περίπτωση που δεν επικρατήσο­υν τα Ελληνικά Πετρέλαια στον διαγωνισμό και ενεργοποιη­θεί η αγοραπωλησ­ία και του 35%, τότε για το συγκεκριμέ­νο ποσοστό ο προτιμητέο­ς επενδυτής θα καταβάλει ανά μετοχή τίμημα 10% χαμηλότερο από την προσφορά του για τις μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα επτά επενδυτικά σχήματα που προκρίθηκα­ν στη β' φάση του διαγωνισμο­ύ είναι: ΕΛΠΕ-Edison, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil-ΔΕΗ, Gas Limited, ο ολλανδικός κολοσσός Shell και η Met Holding.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece