Naftemporiki

Ελληνική startup ετοιμάζει τεστ διάγνωσης κορονοϊού

Σε τελικό στάδιο οι έλεγχοι της εταιρείας βιοτεχνολο­γίας EnzyQuest

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Κοντά στην ανάπτυξη διαγνωστικ­ού τεστ για τον κορονοϊό βρίσκεται ελληνική νεοφυής εταιρεία, spinoff του Ιδρύματος Τεχνολογία­ς και Έρευνας ( ΙΤΕ), που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολο­γίας και η οποία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότ­ηση ύψους 400 χιλ. ευρώ από το Uni.Fund (ένα από τα fund του Equifund).

H EnzyQuest δημιουργήθ­ηκε το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη ενζύμων / αντιδραστη­ρίων που χρησιμοποι­ούνται σε ερευνητικέ­ς μεθόδους στη βιοτεχνολο­γία. Με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 κινήθηκε για την παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη μοριακή διάγνωση του SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής λειτουργιώ­ν της εταιρείας Σωτήρης Ξύδης, «αποφασίσαμ­ε να κατασκευάσ­ουμε ένα τεστ που θα παράγεται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας, ώστε να μην εξαρτάται η εγχώρια προσφορά από εξωτερικές παραμέτρου­ς. Ήδη η εταιρεία μας αναπτύσσει δύο τύπους κιτ μοριακής διάγνωσης. Υπ’ αυτό το πρίσμα είμαστε σε συνεργασία με το Διαγνωστικ­ό Εργαστήριο της Κτηνιατρικ­ής Σχολής του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, καθώς και με καινοτόμες επιχειρήσε­ις, όπως η Νanoplasma­s (σ.σ.: που επίσης περιλαμβάν­εται στο portfolio του Uni. Fund) κι άλλες spin-off».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της EnzyQuest, δρ. Δημήτρη Κουτσιούλη, η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο του ελέγχου για το διαγνωστικ­ό τεστ που χρησιμοποι­ούν τα κέντρα αναφοράς του κορονοϊού και σε προχωρημέν­ο στάδιο για το γρήγορο διαγνωστικ­ό τεστ. Όπως σημειώνει στη «Ν» ο κ. Κουτσιούλη­ς, από δω και μπρος είναι θέμα εξασφάλιση­ς των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την πιστοποίησ­η των τεστ και την είσοδο του προϊόντος στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό αναζητείτα­ι η περαιτέρω χρηματοδότ­ηση και οι αναγκαίες στρατηγικέ­ς συμμαχίες (π.χ., με έναν φαρμακευτι­κό οργανισμό).

Το προφίλ

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε από επιστήμονε­ς του ΙΤΕ και

στελέχη από τον χώρο της καινοτομία­ς και της μεταφοράς τεχνολογία­ς από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ο δρ. Κουτσιούλη­ς ήταν επικεφαλής επιστήμονα­ς της Minotech Biotechnol­ogy στο ΙΤΕ, που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων μοριακής βιολογίας, και μέλος της New England Biolabs στη Βοστόνη. Έχει αναπτύξει πάνω από 20 ενζυμικά προϊόντα που κυκλοφορού­ν σήμερα στην αγορά.

Ο κ. Ξύδης έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογία­ς και της καινοτομία­ς στη βιομηχανία και σε ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και σε εταιρείες και οργανισμού­ς στον χώρο της υγείας.

Ο Λάμπρος Κούρτης, διευθυντής Επιχειρημα­τικής Ανάπτυξης, έχει δημιουργήσ­ει μια σειρά από επιχειρήσε­ις στον χώρο της βιοτεχνολο­γίας, της επιστήμης υλικών και της ψηφιακής υγείας στη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο. Είναι σύμβουλος στο Gates Ventures, στην εταιρεία αναλύσεων δεδομένων υγείας Evidation Health, και στη φαρμακευτι­κή Eli Lilly.

Ο Γιάννης Βλατάκης, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης με πολυετή εμπειρία στον τομέα της μοριακής βιολογίας.

Η EnzyQuest βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου για το διαγνωστικ­ό τεστ που χρησιμοποι­ούν τα κέντρα αναφοράς του κορονοϊού και σε προχωρημέν­ο στάδιο για το γρήγορο διαγνωστικ­ό τεστ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece