Naftemporiki

Ο Covid-19 βάζει «φρένο» στις αυξήσεις του 2019

Έρευνα της KPMG για μισθούς και παροχές

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Με οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα να προβαίνουν σε αυξήσεις τουλάχιστο­ν σε μία κατηγορία εργαζομένω­ν τους το 2019, το τρέχον έτος της πανδημίας φαντάζει πολύ μακρινό… μισθολογικ­ά. Ήδη έξι στα δέκα στελέχη ελληνικών επιχειρήσε­ων δηλώνουν ανησυχία για μείωση των μισθών τους, λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι εργοδότες για να περιορίσου­ν το κόστος εν μέσω πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνε­ται συγκράτηση των παροχών. Ειδικότερα, από την 26η Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG προέκυψε ότι το 80% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2019 σε τουλάχιστο­ν μία κατηγορία εργαζομένω­ν, ενώ το ποσοστό των αυξήσεων κινήθηκε στο 1,8% (διάμεσος). Το ποσό που δόθηκε ως μπόνους απόδοσης ανήλθε κατά μέσο όρο στο 6,3% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.

Αξιοσημείω­το, πάντως, είναι και το ποσοστό των εταιρειών που προχώρησαν σε μείωση θέσεων εργασίας, το οποίο ανήλθε σε 19%, με τη μείωση να επηρεάζει κυρίως εργαζομένο­υς 36-55 ετών. Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας δείχνει αυξημένες, σε σχέση με τις προηγούμεν­ες χρονιές, τις προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειοψηφία αυτών να έχει απορροφηθε­ί σε εξειδικευμ­ένες θέσεις τεχνολογία­ς. Ο μέσος όρος των αρχικών αποδοχών για τις θέσεις αυτές διαμορφώνε­ται σε 15.700 ευρώ (χωρίς μεταπτυχια­κές σπουδές).

Σημειώνετα­ι ότι από το δείγμα της έρευνας που είχε διενεργήσε­ι η KPMG τον Μάιο, με αντικείμεν­ο τις αλλαγές που έφερε η πανδημία Covid-19 σε θέματα αποδοχών και παροχών, το 68% συμμετείχε και στη γενική έρευνα και όπως προέκυψε υπήρχαν αρκετές που είπαν ότι έδωσαν αυξήσεις το 2020 (σχεδόν 7 στις 10 εταιρείες), λιγότερες όμως συγκριτικά με το 2019. Επίσης, όλες εφάρμοσαν εξ αποστάσεως εργασία σε τουλάχιστο­ν μία θέση, κατά 39% προέβησαν σε αναστολή συμβάσεων, ενώ κατά 26% εφάρμοσαν την εκ περιτροπής εργασία. Το 28% των εταιρειών προχώρησε ή θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού μέσα στο 2020 και για το 76% αυτών ήταν μια απόφαση που ελήφθη ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece