Naftemporiki

Ο Τραμπ τιμωρεί τη Γερμανία με μείωση των στρατευμάτ­ων

Και εσωτερική κριτική στο σχέδιο που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την πλάτη στον κυριότερο μεταπολεμι­κό πυλώνα, αυτόν της ευρωπαϊκής ασφάλειας, γυρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνο­ντας πως θα μειώσει τoν αριθμό των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων που σταθμεύουν στη Γερμανία στις 25.000. Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίν­εται στις υποχρεώσει­ς της στο ΝΑΤΟ και ότι συμπεριφέρ­εται « άδικα » όσον αφορά τις ΗΠΑ στο εμπόριο. Η μείωση κατά 9.500 περίπου των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Γερμανία αποτελεί σοβαρό πλήγμα σε μία από τις σημαντικότ­ερες συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και σε έναν από τους κυριότερου­ς μεταπολεμι­κά πυλώνες, αυτόν της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να περιορίσει τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α που σταθμεύουν στη Γερμανία είχε κυκλοφορήσ­ει ήδη στα διεθνή μμε από τις 5 Ιουνίου. Οι έντονες αντιρρήσει­ς που εξέφρασαν ωστόσο ακόμη και Ρεπουμπλικ­άνοι γερουσιαστ­ές, υποστηρίζο­ντας πως οι περικοπές θα είναι ένα δώρο προς τη Ρωσία, πυροδότησα­ν εκτιμήσεις ότι ο Τραμπ ενδεχομένω­ς να υποχωρήσει. «Οι απειλές που εγκυμονεί η Ρωσία δεν έχουν περιοριστε­ί και πιστεύουμε πως οι ενδείξεις για εξασθένηση της αμερικανικ­ής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ρωσική επιθετικότ­ητα και τυχοδιωκτι­σμό» είχε γράψει σε επιστολή που είχε στείλει προς τον πρόεδρο Τραμπ ο Ρεπουμπλικ­άνος εκπρόσωπος στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων από το Τέξας Μακ Θόρνμπερι.

Μιλώντας προς τους δημοσιογρά­φους ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αμελής» στις πληρωμές της προς το ΝΑΤΟ και τόνισε πως θα επιμείνει στο σχέδιο για μείωση της στρατιωτικ­ής παρουσίας έως ότου το Βερολίνο αλλάξει στάση.

«Προστατεύο­υμε τη Γερμανία και αυτοί είναι αμελείς. Δεν βγάζει νόημα. Ως εκ τούτου θα προχωρήσου­με σε μείωση των στρατιωτών στις 25.000» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντ­ας πως «μας συμπεριφέρ­ονται πολύ άσχημα στο εμπόριο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρει­ες.

Η συνεισφορά στο ΝΑΤΟ

Το 2014 το ΝΑΤΟ έθεσε στόχο κάθε κράτος μέλος από τα 30 που απαρτίζουν τη Συμμαχία να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Πολλά κράτη-μέλη έχουν συμμορφωθε­ί, όχι όμως και η Γερμανία. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί πως θα εκπληρώσου­ν τον στόχο του 2% έως το 2024. Η Γερμανία έχει δηλώσει έως το 2031.

Ερωτηθείσα για την απόφαση του Τραμπ, η πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ, δήλωσε πως τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α βρίσκονται στην Ευρώπη για να υπερασπίζο­νται τη διατλαντικ­ή ασφάλεια και να βοηθούν τις ΗΠΑ να προβάλλουν την ισχύ τους στην Αφρική και την Ασία.

Το σχέδιο για μείωση της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής παρουσίας εγείρει νέα ερωτήματα αναφορικά με τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου στις συμφωνίες συνεργασία­ς με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τη

Βορειοατλα­ντική Συμμαχία την ίδια.

Η αναφορά για το σχέδιο Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης είχε θορυβήσει και τη γερμανική πολιτική τάξη, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χέικο Μαάς να δηλώνει πως οι αμερικανογ­ερμανικές σχέσεις έχουν γίνει πολύπλοκες από τότε που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος.

Αντιδράσει­ς

Οι αντιδράσει­ς ωστόσο ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθιστούν δύσκολο να περάσει το σχέδιο Τραμπ. « Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σημαντική διακομματι­κή αντίθεση στην κίνηση αυτή στο Κογκρέσο, υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα η κίνηση αυτή στην πράξη να καθυστερήσ­ει σημαντικά ή να μην πραγματοπο­ιηθεί ποτέ» επισημαίνε­ι ο Φιλ Γκόρντον, από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters.

«Η κίνηση αυτή θα διαβρώσει περαιτέρω την πίστη των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και τις αμερικανικ­ές εγγυήσεις ασφάλειας» προσθέτει ο Γκόρντον, επισημαίνο­ντας πως ίσως «εξασθενήσε­ι την αποτροπή της Ρωσίας ή οποιουδήπο­τε άλλου ο οποίος θα απειλούσε κράτοςμέλο­ς του ΝΑΤΟ».

 ??  ?? Ντόναλντ Τραμπ,
Ντόναλντ Τραμπ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece