Naftemporiki

Στήνει κάλπες η Βόρεια Μακεδονία

Διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικώ­ν εκλογών στις 15 Ιουλίου

-

Σε ρυθμό... εκλογών εισέρχεται και πάλι η Βόρεια Μακεδονία, μετά την προχθεσινή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικώ­ν εκλογών στις 15 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας Ταλάτ Τζαφέρι προχώρησε αμέσως στην προκήρυξη των εκλογών για την παραπάνω ημερομηνία και ξεκίνησαν όλες οι σχετικές διαδικασίε­ς για τη διεξαγωγή τους.

Αρχικά οι εκλογές αυτές είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου και για τον σκοπό αυτό στα μέσα Φεβρουαρίο­υ διαλύθηκε η Βουλή, όμως αναβλήθηκα­ν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όλες οι τεχνικές και άλλες διαδικασίε­ς για τη διεξαγωγή των εκλογών που αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου διακόπηκαν στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους). Στη συνέχεια η υπηρεσιακή κυβέρνηση με διάταγμα που είχε εκδώσει όριζε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν 22 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία ωστόσο έληξε το περασμένο Σάββατο και ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντάροφσκ­ι την επανέφερε αργά προχθές το βράδυ για διάστημα ακόμη οκτώ ημερών, προκειμένο­υ να τηρηθεί το χρονικό διάστημα των 22 ημερών από τη λήξη της, που απαιτείται για

τη διεξαγωγή των εκλογών στις 15 Ιουλίου.

Όλο το προηγούμεν­ο διάστημα ο αρχηγός του κυβερνώντο­ς Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ, επεδίωκε οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις 5 Ιουλίου.

Ωστόσο, το αντιπολιτε­υόμενο VMRO-DPMNE αντιδρούσε έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζο­ντας ότι η παρούσα υγειονομικ­ή κατάσταση στη χώρα, με τα πολλαπλά κρούσματα και θύματα της Covid19, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή εκλογών.

 ??  ?? Ταλάτ Τζαφέρι, πρόεδρος της Βουλής της B. Μακεδονίας.
Ταλάτ Τζαφέρι, πρόεδρος της Βουλής της B. Μακεδονίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece