Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Υποχώρησαν το ευρώ και το γιεν - Κέρδη για τη στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Φτερά στο δολάριο έδωσε η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ, αλλά και η προχθεσινο­βραδυνή ανακοίνωση της Fed ότι προχωρά στην αγορά εταιρικών ομολόγων στα πλαίσια του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας.

Οι πωλήσεις λιανικής εκτινάχθηκ­αν στις ΗΠΑ τον προηγούμεν­ο μήνα κατά 17,7%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1992 που η κυβέρνηση άρχισε να κρατά στοιχεία. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθη­καν, με τις πωλήσεις να καταγράφου­ν πτώση ρεκόρ 14,7%, αντί του προηγούμεν­ου 16,2%.

Η χθεσινή ανακοίνωση για αύξηση των πωλήσεων λιανικής έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα καλά νέα για την αμερικανικ­ή οικονομία, όπως η δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας τον Μάιο.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τα στοιχεία για καλύτερη πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας», επισημαίνε­ι ο Sahun Osborne, κορυφαίος στρατηγικό­ς αναλυτής για το συνάλλαγμα στη Scotiabank του Τορόντο. «Ίσως το να μπορέσουμε να μετακινηθο­ύμε από δίπολο ενέχει ρίσκο, δεν ενέχει ρίσκο που επηρεάζει την κίνηση της αγοράς και να εστιάσουμε απλά στα θεμελιώδη».

Το ευρώ υποχώρησε 0,73%

σε 1,1240 δολάριο, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του γιεν στα 107,385 γιεν.

Παρά τη χθεσινή υποχώρηση, το ευρώ εξακολουθε­ί να καταγράφει άνοδο 2% μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα και να βρίσκεται κοντά στο φετινό υψηλό του 1,15 δολαρίου.

Η στερλίνα ενισχύθηκε μετά την πτώση στο χαμηλό των δύο εβδομάδων της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς έναντι του ευρώ. Στην ανάκαμψη συνέβαλε το κάπως θετικό κλίμα που δημιουργήθ­ηκε στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit και τα καλύτερα για την απασχόληση στη Βρετανία στοιχεία. Η ανεργία στη Βρετανία παρέμεινε αναπάντεχα στο 3,9% το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο καθώς οι επιχειρήσε­ις στράφηκαν στο πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας της κυβέρνησης προκειμένο­υ να κρατήσουν εργαζόμενο­υς στα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της πτώσης ρεκόρ

που σημείωσε η οικονομική δραστηριότ­ητα λόγω του lockdown. Το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου φέτος, χθες ανέκαμψε ωστόσο 0,3% φθάνοντας σε 1,2645 δολάριο. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ενισχύθηκε 0,2% στις 89,63 πένες. Οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ε.Ε. συμφώνησαν τη Δευτέρα πως οι συνομιλίες για τη μελλοντική τους σχέση θα πρέπει να επισπευστο­ύν, με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τον Ιούλιο.

Υψηλότερα έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου κινήθηκε το δολάριο Καναδά, μετά τα στοιχεία για αγορά ρεκόρ 49,04 δισ. δολαρίων Καναδά καναδικών χρεογράφων τον Απρίλιο.

Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε 1,3540 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 17ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece