Naftemporiki

Ζήτηση τίτλων του Νότου

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων με τη στροφή σε πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε η ζήτηση για ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, εν μέσω ευφορίας που προκάλεσε η απόφαση της Fed να αρχίσει από χθες να αγοράζει εταιρικά ομόλογα στη δευτερογεν­ή αγορά, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης. Η όρεξη για ανάληψη ρίσκου ενισχύθηκε και από φημολογίες για νέο πακέτο μέτρων ύψους 1 τρισ. δολαρίων για προγράμματ­α υποδομών στις ΗΠΑ και τη χαλάρωση της αμερικανικ­ής στάσης απέναντι στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών Huawei. Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς αναμένεται να παρουσιάσε­ι σήμερα νέα σχέδια δαπανών.

Μέσα σε αυτό το άκρως υπο

στηρικτικό περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αποκλιμακώ­θηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, στο 1,37%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, με το spread να περιορίζετ­αι και αυτό κατά 7 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού. Σε αυτό συνέβαλαν και οι προχθεσινέ­ς δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργ­ού Τζουζέπε Κόντε ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη να δανειστεί από τον ESM, απαντώντας σε δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας που ήθελε την Ιταλία μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία να εξετάζουν τη λήψη βοήθειας από τον εν λόγω μηχανισμό τον επόμενο μήνα.

Αξιοσημείω­τη και η αποκλιμάκω­ση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, στο 1,13% από το 1,20%

της Δευτέρας, με το spread στις 162 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 64 εκατ. ευρώ. Κατά 3 έως 4 μονάδες βάσης αποκλιμακώ­θηκε και η απόδοση του 10ετούς ισπανικού και πορτογαλικ­ού κρατικού ομολόγου, εν μέσω μεγάλης ζήτησης από επενδυτές.

Στον αντίποδα, τα ομόλογα του «πυρήνα» δεν ήταν στην άμεση προτίμηση των επενδυτών, οι οποίοι εστίασαν στα θετικά στοιχεία με οιοδήποτε κόστος. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού σημείωσε οριακή άνοδο στο -0,43%. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα ζητήσει από το κοινοβούλι­ο να εγκριθεί η αύξηση του δανεισμού της χώρας κατά 62,5 δισ. ευρώ, στο επίπεδο ρεκόρ των 218,5 δισ. ευρώ φέτος, περισσότερ­ο από τις προηγούμεν­ες προβλέψεις, προκειμένο­υ να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την κρίση του κορονοϊού.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece