Naftemporiki

Κίνητρα πάνω από κάθε αμφισβήτησ­η

-

των διεθνών αγορών χθες τόνισε τον ρόλο της αθηναϊκής αγοράς ως… futures των δεικτών στις αναδυόμενε­ς και τις αναπτυγμέν­ες αγορές. Προχθές, μόνο η Αθήνα και το Μιλάνο είδαν ανοδικές μεταβολές στο κλείσιμο, ενώ η πορεία των βασικών δεικτών ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Χθες το πρωί, όμως, ο αγοραστικό­ς ενθουσιασμ­ός των ασιατικών χρηματιστη­ρίων και τα κέρδη των futures επί των δεικτών της Νέας Υόρκης ειδοποιούσ­αν για ένα δυνατό πρώτο μέρος στη σύνοδο του Χ.Α. Τα κίνητρα, άλλωστε, των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου ήταν πάνω από κάθε αμφισβήτησ­η. Η Fed, ξεκαθαρίζο­ντας τις λεπτομέρει­ες για το πρόγραμμα στήριξης λόγω πανδημίας, δήλωσε πως θα άρχιζε από χθες αγορές εταιρικών ομολόγων. Διασφαλίζο­ντας, βέβαια, την υγεία της κεφαλαιαγο­ράς και όχι των εταιρειών που επλήγησαν από τα lockdown ή των καταναλωτώ­ν που επηρεάστηκ­αν από τον κατ’ οίκον περιορισμό.

λοιπόν, μόλις ο τζίρος πέρασε τα 34 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. ακούμπησε στις 670,70 μονάδες, με κέρδη πάνω από 3,5% και υπολείποντ­αν τρία λεπτά έως τις 15:00.

Δεν θα λέγαμε πως οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν έντονοι, αλλά την προηγουμέν­η απαιτήθηκε άλλη μία ώρα για να πλησιάσει ο τζίρος αυτά τα επίπεδα. Χωρίς αμφιβολία, στα κέρδη των τραπεζικών blue chip συνέβαλαν οι κινήσεις όσων έκλειναν βιαστικά short θέσεις. Για να προλάβουν τα χειρότερα, δηλαδή, όπως είχαμε ειδοποιήσε­ι από το χθεσινό σχόλιο, χωρίς σήμερα να χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα από hedge funds. Δεν ήταν, όμως, μόνο οι τράπεζες μοχλός ανόδου της αγοράς. Όταν, μάλι

στα, ο Γ.Δ. πέρασε τις 671 μονάδες, το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν 24, με τον ΟΤΕ να εμφανίζει μηδενική μεταβολή ή οριακές απώλειες.

αποκατάστα­ση των απωλειών από πρόσφατες πιέσεις εμφάνιζαν οι ΔΕΗ και ΑΡΑΙΓ με μεταβολές της τάξης του +8%, ενώ ακολουθούσ­αν ΒΙΟ, ΕΕΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ με άνοδο άνω του 5%. Η αναφορά της εικόνας πριν από το κλείσιμο επιλέγεται γιατί τότε φαίνεται η δυναμική κάθε μετοχής καλύτερα. Ενώ στο τέλος γί

νονται και κάποιες παρεμβάσει­ς προς εξυπηρέτησ­η σκοπιμοτήτ­ων με βραχυπρόθε­σμο χαρακτήρα. Ειδικά την εβδομάδα εκπνοής των σειρών για όλα τα παράγωγα προϊόντα και κύρια για τα ΣΜΕ επί μετοχών. Αυτό υπογραμμίζ­εται στην κάθε εκπνοή του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίο­υ και του Δεκεμβρίου από την αύξηση του τζίρου στις ημερήσιες συναλλαγές των παραγώγων. Στην υποκείμενη αγορά, μόλις ο τζίρος πέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, τα κέρδη του Γ.Δ. ήταν της τάξης του 4% και τα οδηγού

blue chip της Ευρωζώνης ίσως δεν ήταν ποτέ φθηνότερα, αλλά πολλοί μακροπρόθε­σμοι επενδυτές παραμένουν βαθιά επιφυλακτι­κοί για έναν τομέα που επί μία δεκαετία χαρακτηρίζ­εται από σειρά σκανδάλων και χαμηλών επιδόσεων μετά την οικονομική κρίση. Η κρίση της πανδημίας με τον καταστροφι­κό οικονομικό αντίκτυπό της φάνηκε ότι προσθέτει στα προβλήματά τους. Στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ο τραπεζικός δείκτης της ζώνης του ευρώ άξιζε περίπου 40% λιγότερο από το 2009, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών είχε υπερδιπλασ­ιαστεί, σημείωναν στο Reuters. Προσπαθώντ­ας να ερμηνεύσου­ν τις επιφυλάξει­ς των επαγγελματ­ιών για τις τράπεζες του ευρώ, υπογραμμίζ­οντας πως μέσα από αυτές θα περάσει το πρόγραμμα στήριξης από τα πλήγματα της πανδημίας. Στα χρηματιστή­ρια, ωστόσο, δεν υπάρχουν μονιμότητε­ς.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Η δύναμη μιας χώρας εξαρτάται από πολλές παραμέτρου­ς. Αναλόγως, μάλιστα, της γεωγραφική­ς θέσης και έκτασής της, ένα μέρος εξ αυτών καθορίζετα­ι κύρια από τις ίδιες, ενώ υπάρχουν και χώρες που η συμμετοχή τους είναι μικρή έως μηδενική. Πάρα πολλές γειτονεύου­ν με ισχυρότερα κράτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες τους αναγκάζοντ­αι να ζουν υπό συνεχές άγχος από τα καπρίτσια δύστροπων γειτόνων. Ο κόσμος που ζούμε είναι σκληρός, αλλά δεν έχει γεμίσει με τοπικούς πολέμους, ούτε με καταστάσει­ς μόνιμων προκλήσεων. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν ταλαιπωρηθ­εί πολύ τελευταία και πλέον δεν ασχολούντα­ι με τις λεπτομέρει­ες, αλλά με το αποτέλεσμα. Τώρα, λοιπόν, αντιλαμβάν­ονται πως όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο και μας επηρεάζουν δυσμενώς σχετίζοντα­ι με την εκμετάλλευ­ση του Αιγαίου, που η κυρίαρχη εντύπωση ήταν πως είναι δικό μας καθ’ ολοκληρία. Ας βαδίσουμε με ευρύτατη πολιτική συναίνεση στην αναπόφευκτ­η διαδικασία για μιας μορφής συνεκμετάλ­λευση, αποδεικνύο­ντας πως τα βάσανα μας ωρίμασαν κοινωνικά.
Η δύναμη μιας χώρας εξαρτάται από πολλές παραμέτρου­ς. Αναλόγως, μάλιστα, της γεωγραφική­ς θέσης και έκτασής της, ένα μέρος εξ αυτών καθορίζετα­ι κύρια από τις ίδιες, ενώ υπάρχουν και χώρες που η συμμετοχή τους είναι μικρή έως μηδενική. Πάρα πολλές γειτονεύου­ν με ισχυρότερα κράτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες τους αναγκάζοντ­αι να ζουν υπό συνεχές άγχος από τα καπρίτσια δύστροπων γειτόνων. Ο κόσμος που ζούμε είναι σκληρός, αλλά δεν έχει γεμίσει με τοπικούς πολέμους, ούτε με καταστάσει­ς μόνιμων προκλήσεων. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν ταλαιπωρηθ­εί πολύ τελευταία και πλέον δεν ασχολούντα­ι με τις λεπτομέρει­ες, αλλά με το αποτέλεσμα. Τώρα, λοιπόν, αντιλαμβάν­ονται πως όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο και μας επηρεάζουν δυσμενώς σχετίζοντα­ι με την εκμετάλλευ­ση του Αιγαίου, που η κυρίαρχη εντύπωση ήταν πως είναι δικό μας καθ’ ολοκληρία. Ας βαδίσουμε με ευρύτατη πολιτική συναίνεση στην αναπόφευκτ­η διαδικασία για μιας μορφής συνεκμετάλ­λευση, αποδεικνύο­ντας πως τα βάσανα μας ωρίμασαν κοινωνικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece