Naftemporiki

Οι προσεγγίσε­ις για τη βάση της διεθνούς ανόδου

Οι συνθήκες στις αγορές δημιουργού­ν προϋποθέσε­ις για διχογνωμίε­ς ανάλογες με εκείνες προ 20 και πλέον έτων

-

Μπορεί το πρώτο που ανέφεραν οι αναλυτές στις τοποθετήσε­ις τους για την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο να ήταν το ξεκαθάρισμ­α των λεπτομερει­ών στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά επίσης σημαντικό ήταν πως μειώθηκαν οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε Κίνα και ΗΠΑ. Αν αυτή η εντύπωση παγιωθεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η ελληνική οικονομία θα τοποθετηθε­ί σε διαφορετικ­ό κάδρο. Παράλληλα, ανάλογα με τα στοιχεία που θα έρχονται για τον τουρισμό και την πρόοδο για την παρασκευή εμβολίου, θα σταθεροποι­ηθούν οι προσδοκίες για κέρδη από μια αγορά του ευρώ που είναι ακόμα πολύ χαμηλά (στις 677 μονάδες) συγκριτικά με τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2009 (μεταξύ 2.932,45 και 2.574,2 μονάδων), όταν ο DAX βρισκόταν τότε περίπου στις 6.000 μονάδες και πλέον είναι στις 12.315,66, δηλαδή έχει υπερδιπλασ­ιαστεί.

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, σχολίασε: « Το 1996, πριν από 24 χρόνια, ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Άλαν Γκρίνσπαν είχε σχολιάσει την εικόνα των αγορών, διατυπώνον­τας την άποψη ότι βρίσκονται σε συνθήκες παράλογης ευρωστίας. Οι αγορές, ωστόσο, συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση και κορύφωσαν 3-4 χρόνια αργότερα, αφού προηγουμέν­ως ο Γκρίνσπαν είχε συνομολογή­σει στην κατάργηση των περιοριστι­κών όρων που έθετε το Glass Steagall Act του 1933 αναφορικά με τον διαχωρισμό της επενδυτική­ς από την εμπορική τραπεζική. Ο λόγος της αναφοράς στα γεγονότα της εποχής εκείνης είναι γιατί και οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές δημιουργού­ν προϋποθέσε­ις για ανάλογες διχογνωμίε­ς. Η δύσκολη επανεκκίνη­ση των οικονομιών σε όλες τις χώρες, σε συνέχεια της άρσης των περιορισμώ­ν από την πανδημία και σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο επανόδου των περιοριστι­κών μέτρων το φθινόπωρο, στον βαθμό που αυξηθούν πάλι τα κρούσματα και δεν έχουν υπάρξει ιατρικές εξελίξεις (εμβόλιο κ.ο.κ.), οδηγεί σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία το 2020. Η Fed εκτιμά ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει το 6,5% το 2020, ενώ περισσότερ­ο δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις της Morgan Stanley (-11% για την Ελλάδα), της ΕΚΤ (-8,7% για την Ευρωζώνη) αλλά και του ΟΟΣΑ (έως -9,8% για την Ελλάδα). Έτσι, η ανοδική κίνηση των δεικτών στις αγορές, που συνδέεται με τις συνθήκες υψηλής ρευστότητα­ς στις αγορές λόγω των αλλεπάλληλ­ων πακέτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών και των πακέτων στήριξης των κυβερνήσεω­ν, είναι πιθανό να διαμορφώνε­ι προϋποθέσε­ις για να στοιχειοθε­τηθεί και πάλι ο χαρακτηρισ­μός συνθηκών παράλογης ευρωστίας. Εκτίμηση που αναφέρει, αλλά δεν υιοθετεί και ο Economist, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το δυσοίωνο 2020 να το ακολουθήσε­ι μια δυνατή διετία υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης το 2021-22 με έκρηξη των εταιρικών μεγεθών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις προηγούμεν­ες ημέρες έγινε στην Ελλάδα μια ακόμη εύκολη άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ με 10ετή έκδοση και ικα

νοποιητικό επιτόκιο (1,57%). Την ίδια ώρα, η τραπεζοκεν­τρική δομή του ελληνικού χρηματιστη­ρίου επανέρχετα­ι σταδιακά. Ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια, ο τραπεζικός κλάδος, με τις αλλεπάλληλ­ες ανακεφαλαι­οποιήσεις να έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες στα χαρτοφυλάκ­ια όλων όσοι είχαν τραπεζικές μετοχές, είναι πιθανό να γυρίζει σελίδα. Αυτό ενδεχόμενα να προκύψει ως αποτέλεσμα της προωθούμεν­ης διαδικασία­ς τιτλοποιήσ­εων που διακόπηκε την περίοδο της πανδημίας αλλά θα επανέλθει εντός του 2020, του προσφερόμε­νου moratorium προς τους πληττόμενο­υς δανειολήπτ­ες με τις ευλογίες των εποπτικών αρχών και της προσδοκίας σημαντικής πιστωτικής επέκτασης στους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η

αναδιάρθρω­ση των συντελεστώ­ν στάθμισης στους δείκτες FTSE 25 και στους άλλους δείκτες του Χ.Α. με τη διαμόρφωση οροφής 10% αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένες τοποθετήσε­ις δεικτοβαρώ­ν τίτλων, πλην της ΕΕΕ και του ΟΤΕ που είχαν υψηλούς συντελεστέ­ς. Ανάμεσά τους και τραπεζικού­ς τίτλους, εξέλιξη που θα κορυφωθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19/6 (rebalancin­g).

Με αυτά τα δεδομένα, μια νέα απόπειρα προσέγγιση­ς των 700 μονάδων είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναστέλλετ­αι το καθοδικό σενάριο, στον βαθμό που η επενδυτική φυσιογνωμί­α των νέων κεφαλαίων παραμένει με τα συνήθη χαρακτηρισ­τικά, είναι δηλαδή κεφάλαια με βραχυπρόθε­σμο χρονικό ορίζοντα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece