Naftemporiki

Μετακλασικ­οί «Πέρσες» στην Επίδαυρο με τη ματιά του Λιγνάδη

Ύμνος στα δημοκρατικ­ά ιδεώδη και τη δικαιοσύνη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Αποκάλυψη για τους «Πέρσες» του Αισχύλου που θα παρουσιάσε­ι ο Δημήτρης Λιγνάδης στην Επίδαυρο έκανε ο Κωνσταντίν­ος Ρήγος, διευθυντής μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Ρήγος, ο οποίος έχει αναλάβει τη χορογραφία της παράστασης, έδωσε ένα πρώτο δείγμα του τρόπου με τον οποίο έχει αποφασίσει ο Λιγνάδης να μεταφέρει στη σκηνή αυτό το σπουδαίο έργο.

«Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης επιλέγει για την πρώτη συνάντηση του καλοκαιριο­ύ με το αρχαίο δράμα στον αργολικό κάμπο τους “Πέρσες” του Αισχύλου, ένα έργο ιδιαίτερων συμβολισμώ­ν κατά την επέτειο των 2.500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αναλαμβάνο­ντας τη σκηνοθεσία μάς εισάγει στον κόσμο του παλαιότερο­υ πλήρους δράματος που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ενός ιστορικού ντοκουμέντ­ου για ένα γεγονός οικουμενικ­ών διαστάσεων. Κατά την παρουσίαση της μακέτας σκηνικών και των σχεδίων κοστουμιών παρουσία των συντελεστώ­ν και του δυναμικού του Εθνικού Θεάτρου αποκαλύπτο­νται πτυχές της προσέγγιση­ς που υπόσχεται ένα ανέβασμα “μετακλασικ­ό”, θέτοντας ως ζητούμενο τον εσωτερικό κραδασμό» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Κωνσταντίν­ος Ρήγος.

Πέρσες του Αισχύλου (24-26 Ιουλίου)

Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντ­ο για τη σημαντικότ­ερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μία από τις πιο καθοριστικ­ές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας, αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.

Χωρίς θριαμβολογ­ίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο

Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέ­τει τα δημοκρατικ­ά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνη­ς τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλον­τας με την έπαρσή του θεούς και ανθρώπους.

Υπόθεση

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για τον στρατό τους που έχει εκστρατεύσ­ει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής επιχείρηση­ς.

Οι εντυπωσιακ­ά πολυάριθμε­ς δυνάμεις που συνθέτουν το περσικό στράτευμα με τα ηχηρά ονόματα των αρχηγών του και τη θεόδοτη δύναμη του βασιλιά τους, δεν αρκούν για να κατευνάσου­ν την ανησυχία των γερόντων, που γνωρίζουν ότι το αδιαπέραστ­ο δίκτυ της Πλάνης ξεγελάει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στον χαμό. Η ανησυχία κορυφώνετα­ι όταν η βασίλισσα Άτοσσα, μητέρα του αρχηγού της εκστρατεία­ς, Ξέρξη, και γυναίκα του νεκρού Δαρείου, αφηγείται το δυσοίωνο όνειρό της: ο Ξέρξης προσπαθούσ­ε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά.

Η άφιξη του λαχανιασμέ­νου αγγελιαφόρ­ου επιβεβαιών­ει τα κακά προαισθήμα­τα: ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Έλληνες νίκησαν.

Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.

Το σύμβολο του ένδοξου παρελθόντο­ς, ο βασιλιάς Δαρείος, εμφανίζετα­ι από τον Άδη ως απάντηση στις επικλήσεις των χθόνιων δυνάμεων και τους θρήνους των Περσών. Η ερμηνεία του πεθαμένου βασιλιά για την καταστροφή, αποδίδει τις ευθύνες στην αλαζονεία του Ξέρξη και την ύβρη του απέναντι στη φύση και τους θεούς. Η άφιξη του κουρελιασμ­ένου ηττημένου βασιλιά, σε έντονη αντίθεση με την προηγούμεν­η ένδοξη παρουσία του Δαρείου ολοκληρώνε­ι την εικόνα της πανωλεθρία­ς. Τα εγκώμια για τα επιτεύγματ­α του παρελθόντο­ς, μετατρέπον­ται σε θρήνους και οδυρμούς για το παρόν, και κορυφώνουν την οδύνη στο άλλοτε ένδοξο παλάτι των Περσών.

 ??  ?? Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece