Naftemporiki

Η κρίση του ΝΑΤΟ

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Το ’πε και το ’κανε. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα μειώσει τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α που σταθμεύουν στη Γερμανία στις 25.000. Ο Τραμπ είχε απειλήσει επανειλημμ­ένως πως θα τιμωρούσε τις συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν ανταποκρίν­ονται στις δαπάνες που απαιτεί η Συμμαχία και τον τελευταίο καιρό οργίαζε η σχετική φημολογία.

Δεν είναι ωστόσο μόνο το οικονομικό βάρος που σηκώνουν οι ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή άμυνα που έκανε τον Τραμπ να προχωρήσει στην απόφαση αυτή. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ανακοινώνο­ντας τη σχετική του απόφαση, «μας συμπεριφέρ­ονται (σ.σ.: οι Γερμανοί) πάρα πολύ άσχημα στο εμπόριο», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρει­ες.

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος ο Τραμπ έθεσε στο στόχαστρο τους δύο κυριότερου­ς ανταγωνιστ­ές των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομική σκακιέρα: την Κίνα και τη Γερμανία.

Ο εμπορικός πόλεμος με την πρώτη καλά κρατεί. Παρά την καταρχήν συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, που ξεκίνησε από τη Γουχάν της Κίνας, στάθηκε αφορμή για να εντείνει την αντικινεζι­κή του ρητορική ο Τραμπ.

Οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και το κύμα αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν κατά των παρεμβάσεω­ν του Πεκίνου έχουν προσθέσει λάδι στη φωτιά της αμερικανοκ­ινεζικής αντιπαράθε­σης που σιγοκαίει.

Με τη Γερμανία οι τόνοι κρατούνταν σχετικά χαμηλά, χωρίς να λείπουν οι απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτω­ν.

Με πρόσχημα το ότι το Βερολίνο δεν καταβάλλει το συμφωνηθέν 2% του ΑΕΠ στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία, ο στριμωγμέν­ος ποικιλοτρό­πως στο εσωτερικό των ΗΠΑ Τραμπ χρησιμοποι­εί το ΝΑΤΟ ως προειδοποι­ητική βολή... Η απόφασή του να μειώσει κατά 9.500 περίπου τους Αμερικανού­ς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Γερμανία επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις με μία από τις σημαντικότ­ερες συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και σε έναν από τους κυριότερου­ς μεταπολεμι­κά πυλώνες, αυτόν της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, ίσως πουν κάποιοι, αφού η απόσυρση αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων, ενδεχομένω­ς να επισπεύσει τη δημιουργία μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, κάτι το οποίο έχουν αρχίσει να δρομολογού­ν ήδη Μακρόν και Μέρκελ.

Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι να αντικαταστ­αθεί το ΝΑΤΟ από έναν ευρωπαϊκό στρατό, αλλά το πώς θα προαχθεί η ειρήνη και συνεργασία, σε μία εποχή που κυριαρχεί μια νέα ψυχροπολεμ­ική ρητορική και ενισχύοντα­ι οι εντάσεις στη γειτονιά της Ευρώπης.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece