Naftemporiki

Κατανάλωση σκληρή

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μπορεί μια κρίση να επηρεάζει και θέματα όπως τα απορρίμματ­ά μας; Οι μετρήσεις του ΕΣΔΚΝΑ δείχνουν ότι το 2010 η μείωση των παραγόμενω­ν απορριμμάτ­ων ή τουλάχιστο­ν αυτών που καταλήγουν σε χώρους ταφής ήταν περίπου 4%, ενώ το 2011 έφτανε σε διψήφιο ποσοστό.

Τα απορρίμματ­ά μας την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης ήταν καθρέπτης της ένδειάς μας. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, κάποιος που προσγειώθη­κε στην Ελλάδα των μνημονίων να ψάξει στα σκουπίδια για να μάθει. Έβλεπε ανθρώπους, που δεν ήταν ένοικοι του κοινωνικού υπογείου ή ισογείου, σκυμμένους ή μισοχωμένο­υς σε κάδους.

Αλλαγή κάδρου. Μια ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών δεν ψάχνει στα σκουπίδια, αλλά αναλύει τα αστικά λύματα, περίπου τεσσάρων εκατομμυρί­ων ανθρώπων, που καταλήγουν στην Ψυττάλεια. Τα έτη 2010-2014 εντόπισε μεγάλη αύξηση ψυχοφαρμάκ­ων: κατά 35 φορές στη χρήση αντιψυχωσι­κών, κατά 19 φορές στις βενζοδιαζε­πίνες (ηρεμιστικά και υπνωτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλ­ιπτικά.

Άλλη κρίση, «που δεν την φανταζόμεθ­αν», υγειονομικ­ή, αποκάλυψε κατανάλωση σκληρή. Στα ναρκωτικά κατέφυγαν κάποιοι κάτοικοι της πρωτεύουσα­ς στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ μικρότερη αύξηση παρουσίασα­ν τα αντικαταθλ­ιπτικά και τα ηρεμιστικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασί­ας Λυμάτων Ψυττάλειας, η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 800 γραμμάρια την ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμέ­νο κέντρο, ενώ η αμφεταμίνη (έκσταση, MDMA) απογειώθηκ­ε κατά 650%, σε σύγκριση με το 2019, όπως διαβάζω στο «Protagon».

«Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό», εξηγεί αναπληρωτή­ς καθηγητής Χημείας, ο ειδικός επί της διαδικασία­ς. Με περιορισμό κυκλοφορία­ς, με SMS και έντυπα, καταγράφηκ­ε ρεκόρ κατανάλωση­ς, άρα και πωλήσεων από το 2010. Η αστυνομία έλεγχε τις μετακινήσε­ις και της ξέφυγαν οι διακινήσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece