Naftemporiki

Προς αναζήτηση της χρυσής τομής στο σχέδιο της Ε.Ε. για την ανάκαμψη

Παρέμβαση Μισέλ για σύγκλιση «στρατοπέδω­ν» Bορρά και Nότου πριν από την αυριανή σύνοδο

- Των Νίκου Μπέλλου και Έφης Τριήρη

Την αναζήτηση κατευθυντή­ριων γραμμών σε σχέση με ορισμένα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν για τη σύσταση του ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα επιδιώξει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χωρίς ωστόσο να αναμένεται συμφωνία, αφού ήδη υπάρχουν δύο στρατόπεδα αναφορικά με το μέγεθος των επιχορηγήσ­εων και των δανείων, χωρίς ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ τους μέχρις στιγμής.

Η Γερμανία -με παρεμβάσει­ς της τελευταίας στιγμής- φέρεται ότι θα προσπαθήσε­ι, λόγω της μεγαλύτερη­ς συνεισφορά­ς της στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, να πετύχει κάποιο συμβιβασμό ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Νότο που θέλει περισσότερ­ες επιχορηγήσ­εις και τον Βορρά που ζητά περισσότερ­α δάνεια, με την ΕΚΤ να παίρνει σαφώς θέση μέσω του αντιπροέδρ­ου της Λουίς ντε Γκίντος υπέρ των επιχορηγήσ­εων που θα βοηθήσουν τις υπερχρεωμέ­νες χώρες του ευρώ, ωστόσο οι πληροφορίε­ς διίστανται ως προς την τελική θέση που θα έχει το Βερολίνο.

Σύνδεση με το ΠΔΠ 2021-27

Στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες, ο κ. Μισέλ αναγνωρίζε­ι την πολυπλοκότ­ητα του θέματος, δεδομένου ότι το ταμείο ανάκαμψης συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, ωστόσο, τονίζει ότι έχει προετοιμασ­τεί το έδαφος για μια συζήτηση σε βάθος, ώστε να διευκρινισ­τούν τα ζητήματα που προκαλούν και τις διαφωνίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλει να πετύχει μια τέτοια πρόοδο που θα του επιτρέψει να συγκαλέσει νέα σύνοδο, πιθανότατα με φυσική παρουσία, των ηγετών τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Ο κ. Μισέλ θεωρεί ότι υπάρχει σήμερα μια κοινή κατανόηση των χωρών-μελών πάνω στα εξής ζητήματα:

1) ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση σε αυτήν την άνευ προηγουμέν­ου κρίση, που θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της πρόκλησης,

2) η απάντηση πρέπει να χρηματοδοτ­ηθεί μέσω δανεισμού της Κομισιόν στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και, για να το επιτρέψουμ­ε, πρέπει να αυξηθεί το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων της Ε.Ε.,

3) η στήριξη πρέπει να κατευθυνθε­ί σε τομείς και περιοχές της Ευρώπης που πλήττονται περισ

Γαλλία και Σουηδία

Σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας ανέφερε ότι η Γαλλία ευελπιστεί οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία για το προτεινόμε­νο ταμείο ανάκαμψης τον Ιούλιο, λέγοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένα αδιέξοδο» και σημειώνοντ­ας «τα τεράστια βήματα που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων η εξασφάλιση της υποστήριξη­ς από όλες τις χώρες της Ε.Ε. για έναν κοινό μηχανισμό χρέους για τη χρηματοδότ­ηση του πακέτου». Ο ίδιος βλέπει να υπάρχουν περιθώρια χειρισμών στις διαπραγματ­εύσεις, αναφερόμεν­ος στις αντιθέσεις ανάμεσα στις επιχορηγήσ­εις και στα δάνεια. Ωστόσο, ο υπουργός αρμόδιος για την Ε.Ε. της Σουηδίας επανέλαβε ότι η χρησιμοποί­ηση του ταμείου ανάκαμψης για επιχορηγήσ­εις θα ήταν εσφαλμένη. «Κατά την άποψή μας, το ταμείο θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί για δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε χώρες και τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε.

σότερο και

4) ότι η αρχική πρόταση για το ΠΔΠ θα πρέπει να αναπροσαρμ­οστεί, ώστε να ληφθεί υπόψη η κρίση και να εξεταστεί μαζί με το ταμείο ανάκαμψης.

Θεωρεί επίσης ότι το συνολικό χρηματοδοτ­ικό πακέτο δεν θα πρέπει απλώς να αντιμετωπί­σει την άμεση κρίση, αλλά να στηρίξει τους στόχους για το πέρασμα της Ε.Ε. στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μισέλ, οι προσπάθειε­ς στην αυριανή τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών θα πρέπει να επικεντρωθ­ούν στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες και θα πρέπει να επιτευχθεί σύγκλιση. Πρόκειται για:

το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης και τη διάρκεια αποπληρωμή­ς του δανείου που θα εκδοθεί,

τον τρόπο κατανομής της στήριξης και την αναλογία μεταξύ επιχορηγήσ­εων και δανείων,

τους όρους των δανείων και τη διακυβέρνη­ση του ταμείου ανάκαμψης,

το μέγεθος και το περιεχόμεν­ο του ΠΔΠ, συμπεριλαμ­βανομένων των ιδίων πόρων και των επιστροφών σε κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει την προικοδότη­ση του ταμείου ανάκαμψης με 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσ­εις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπολογισμό των κοινοτικών υπηρεσιών, αναλογούν 32 δισ. ευρώ, από τα οποία 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσ­εις και 9,5 δισ. ευρώ δάνεια.

Όσον αφορά το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει έναν προϋπολογι­σμό της τάξης του 1,090 τρισ. ευρώ. Από το πακέτο αυτό στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19 δισ. ευρώ αφορούν την πολιτική

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν αναμένει συμφωνία την Παρασκευή ούτε για το ΠΔΠ ούτε για το πακέτο ανάκαμψης και ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος τον Ιούλιο, ωστόσο χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψει εάν θα υπάρξει συμφωνία.

συνοχής και 16 δισ. ευρώ τον γεωργικό τομέα.

Δεν αναμένει σύντομα συμφωνία η Μέρκελ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις εργασίες της συνόδου αναφέρθηκε και η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, η οποία, μιλώντας προχθές στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του κόμματός της, ανέφερε ότι δεν αναμένει συμφωνία αύριο ούτε για το ΠΔΠ ούτε για το πακέτο ανάκαμψης.

Ελπίζει όμως ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο, ωστόσο χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψει εάν θα υπάρξει ορι

στική συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία, ώστε το 2021 η Ε.Ε. να έχει προϋπολογι­σμό, αλλά και το ταμείο ανάκαμψης.

Αναφερόμεν­η στη διαπραγμάτ­ευση, είπε ότι έχει γίνει περίπλοκη, επειδή περιλαμβάν­ει τόσο το ΠΔΠ όσο και το ταμείο ανάκαμψης, ωστόσο αυτό, όπως είπε, μπορεί να καταστήσει ευκολότερη τη συμφωνία, γιατί όσες χώρες δεν θα είναι ικανοποιημ­ένες με τον προϋπολογι­σμό της περιόδου 2021-2027 μπορεί να ικανοποιού­νται από το ταμείο ανάκαμψης και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με κύκλους της ΓερΤο θέμα καθίσταται ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς πιέσεις υφίστανται και από την πλευρά της ΕΚΤ, με τον αντιπρόεδρ­ό της Λουίς ντε Γκίντος να αναφέρει χθες ότι οι χρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, χρειάζοντα­ι επιδοτήσει­ς παρά δάνεια για να αντιμετωπί­σουν την κρίση που έχει δημιουργήσ­ει ο κορονοϊός.

«Εάν η βοήθεια διανεμηθεί μέσω χρέους, αυτό θα επιδεινώσε­ι τη δημοσιονομ­ική κατάσταση ορισμένων χωρών. Είναι πολύ σημαντικό χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα να λάβουν επιχορηγήσ­εις», είπε ο Ντε Γκίντος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece