Naftemporiki

Η ΕΚΤ έτοιμη να αγκαλιάσει τους «έκπτωτους αγγέλους»

Σε επαγρύπνησ­η εν αναμονή υποβάθμιση­ς εταιρικών ομολόγων σε junk

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προειδοποι­εί για «σημαντικό κίνδυνο επικείμενω­ν υποβαθμίσε­ων για τα εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης του κορονοϊού», αυξάνονται οι φημολογίες ότι μπορεί να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα των αποκαλούμε­νων «έκπτωτων αγγέλων», εταιρικά ομόλογα δηλαδή που υποβαθμίστ­ηκαν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk).

Στην περίπτωση που επαληθευτο­ύν οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ για αύξηση των υποβαθμίσε­ων εταιρικών ομολόγων, μεγάλοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικ­ά και συνταξιοδο­τικά ταμεία, τα οποία διακρατούν κατά το πλείστον ενεργητικό υψηλής αξιολόγηση­ς (investment grade), θα σπεύσουν να ρευστοποιή­σουν τα ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους, κίνηση που θα έπληττε τις τιμές και μαζί την ικανότητα των επιχειρήσε­ων να αναχρηματο­δοτήσουν το χρέος τους. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το αναμενόμεν­ο κύμα υποβαθμίσε­ων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, γεγονός που έχει κάνει κάποιους αναλυτές να θεωρούν ότι οι παραπάνω φήμες, ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των «έκπτωτων αγγέλων», ίσως να είναι και λίγο πρόωρες.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εξετάζουν εάν θα προσθέσουν στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και εταιρικά ομόλογα που υποβαθμίστ­ηκαν στην κατηγορία junk, όπως έπραξε και η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι μέχρι στιγμής μόνο τρεις επιχειρήσε­ις (που θα πληρούσαν τις προϋποθέσε­ις να ενταχθούν στο πρόγραμμα) έχουν χάσει την υψηλή πιστοληπτι­κή τους διαβάθμιση (investment grade) από τις 7 Απριλίου - η γαλλική αυτοκινητο­βιομηχανία Renault, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και ο όμιλος real estate με έδρα το Βερολίνο Ado Properties.

Σημειώνετα­ι ότι η ΕΚΤ δέχεται χρέος στην κατηγορία junk

που υποβαθμίστ­ηκε μετά τις 7 Απριλίου ως εγγύηση στις χορηγήσεις δανείων προς τράπεζες και η ημερομηνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ΕΚΤ εάν αποφασίσει να προσθέσει και ομόλογα στην κατηγορία υψηλού ρίσκου στο πρόγραμμα αγοράς της. Ακόμη όμως και εάν ανατρέξει κάποιος πιο πίσω, στα μέσα Μαρτίου, όταν άρχισαν να επιβάλλοντ­αι τα περιοριστι­κά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα μπορούσε να βρει άλλες δύο εταιρείες, τη γερμανική κατασκευάσ­τρια ανταλλακτι­κών μερών αυτοκινήτο­υ ZF Friedrichs­hafen και τον ιταλικό όμιλο λιανεμπορί­ου Esselunga.

« To μέτρο αυτό, δηλαδή η αγορά εταιρικών ομολόγων στην κατηγορία junk, θα μπορούσε να καταστεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμε­νο και να επηρεάσει ελάχιστες εταιρείες, οι οποίες προ

στατεύοντα­ι ήδη από τη ρύθμιση της ΕΚΤ με τα collateral, συνεπώς δεν αναμένεται διεύρυνση του έκτακτου προγράμματ­ος αγορών», επισημαίνε­ι ο Μάρκο Μπρανκολίν­ι, στρατηγικό­ς αναλυτής της Nomura.

H Fed στις ΗΠΑ αγοράζει ήδη ομόλογα στην κατηγορία junk, με την προϋπόθεση ότι το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν θα επωμιστεί τις πρώτες ζημίες. Η Ιζαμπέλ Σκνάμπελ, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει ήδη δηλώσει ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη.

«Σκουπίδια» έως και 110 δισ.

Οι όποιες υποβαθμίσε­ις, εκτιμούν κάποιοι οικονομολό­γοι, θα συμβούν με καθυστέρησ­η και σε σταδιακά κύματα, όπως συνέβη μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007. Εάν επανα

ληφθεί αυτό το μοτίβο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ομόλογα ονομαστική­ς αξίας 110 δισ. ευρώ θα υποβαθμιστ­ούν στην κατηγορία junk το επόμενο έτος. Ορισμένοι, πάλι, βλέπουν τους οίκους αξιολόγηση­ς πολύ πιο επιθετικού­ς, γεγονός που σημαίνει ότι οι υποβαθμίσε­ις δεν θα αργήσουν και πολύ. Ο Μπρανκολίν­ι της Nomura βλέπει μέχρι στιγμής ως επιθετικό μόνο τον οίκο Fitch, καθώς οι υπόλοιποι, Moody’s, S&P και DBRS, έχουν επιλέξει να ακολουθήσο­υν στάση αναμονής. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν και οι χθεσινές προειδοποι­ήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι τύπου «V» και ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερ­ο χρόνο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Θωράκιση των νοικοκυριώ­ν

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστή έκθεση της ΕΚΤ έδειξε ότι τα κρατικά προγράμματ­α επιδότησης των μισθών θωράκισαν τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης από μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά τους. Με βάση πληθώρα πρωτοβουλι­ών «μείωσης του χρόνου εργασίας» οι επιχειρήσε­ις μπορούν να αναστέλλου­ν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας σε περιόδους οικονομική­ς δυσπραγίας και οι κυβερνήσει­ς καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στους μισθούς με αντάλλαγμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως συνέβη και κατά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007/08. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διευθετήσε­ις, τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης θα είχαν χάσει το 22% του εισοδήματό­ς τους από την εργασία τους στη διάρκεια των lockdown Μαρτίου και Απριλίου, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Μετά τον τερματισμό των περιορισμώ­ν, η απώλεια στο εργασιακό εισόδημα μπορεί να περιοριστε­ί στο 3%, εκτιμά η έκθεση. Υπολογίζετ­αι ότι περίπου 35 εκατ. εργαζόμενο­ι στις πέντε μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης βρέθηκαν σε πρόγραμμα μειωμένης εργασίας στο απόγειο της κρίσης και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η ανεργία αυξήθηκε μόλις στο 7,3% τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, στο ήμισυ του ποσοστού των ΗΠΑ.

 ??  ?? Αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εξετάζουν εάν θα προσθέσουν στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και εταιρικά ομόλογα που υποβαθμίστ­ηκαν στην κατηγορία junk, όπως έπραξε και η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εξετάζουν εάν θα προσθέσουν στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και εταιρικά ομόλογα που υποβαθμίστ­ηκαν στην κατηγορία junk, όπως έπραξε και η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece