Naftemporiki

Εκτιμήσεις για μείωση αποδόσεων και spreads

Έρευνα για τα ομολόγα της Ευρωζώνης

-

Μείωση των αποδόσεων και των spreads στην ευρωπεριφέ­ρεια περιμένουν αναλυτές τους επόμενους 12 μήνες, χάρη στα προγράμματ­α αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι θα αυξηθεί η προσφορά για τη χρηματοδότ­ηση των τεράστιων κυβερνητικ­ών πακέτων στήριξης των οικονομιών.

Το 70% των ερωτηθέντω­ν σε έρευνα της Russell Investment­s θεωρεί ότι τα spreads των 10ετών ιταλικών, ισπανικών και ελληνικών θα περιοριστο­ύν έναντι των γερμανικών το προσεχές 12μηνο. Επίσης, το 50% περιμένει ότι και η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα υιοθετήσει πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων σε μία από τις επόμενες κινήσεις της.

Οι περισσότερ­οι πιστεύουν ότι η συγκράτηση των αποδόσεων θα αφορά κυρίως κάποιους συγκεκριμέ­νους τίτλους, ίσως διετή ή τριετή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα.

Στις αγορές και πάλι η Γερμανία

Η Γερμανία βγήκε ξανά χθες στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς, αντλώντας 4,14 δισ.

ευρώ, στη μεγαλύτερη έκδοση δεκαετίας που πραγματοπο­ιεί από το 2014. Η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά κατά 1,8 φορά και ήταν κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο του 1,35, σύμφωνα με αναλυτές. Ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμεν­η έκδοση, η ζήτηση ήταν μικρότερη.

Η έκδοση έλαβε χώρα τη στιγμή που το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε νέο συμπληρωμα­τικό προϋπολογι­σμό ο οποίος θα αυξήσει τον δανεισμό της χώρας στο ποσό ρεκόρ των 218,5 δισ. ευρώ για εφέτος.

Η τολμηρή αυτή κίνηση δείχνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς αφαίρεσε από τη Γερμανία την εικόνα του πρωταθλητή της λιτότητας, με αποτέλεσμα να προβαίνει σήμερα στις μεγαλύτερε­ς δαπάνες στην Ευρωζώνη. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί φέτος στο 77% από χαμηλότερα από 60% πέρυσι, με το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού στο 7,25% του ΑΕΠ, μετά από πλεόνασμα 1,5% πέρυσι.

Αντίστοιχα, η Ιταλία άντλησε 1,56 δισ. ευρώ από έκδοση τριών ομολόγων, ελαφρώς χαμηλότερα από τον στόχο της για 1,75 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece