Naftemporiki

Αρνητικός ο πληθωρισμό­ς σε 12 χώρες του ευρώ

Στο -0,7% τον Μάιο στην Ελλάδα

-

Ηβουτιά των τιμών ενέργειας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκάλεσε νέα υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ τον Μάιο, στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ε.Ε.

Ενδεικτικό της μεγάλης πτώσης είναι και το γεγονός ότι σε 12 χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο πληθωρισμό­ς τον περασμένο μήνα ήταν αρνητικός.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Εurostat, ο ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο στο 0,1% από 0,3% που ήταν το Απρίλιο και 0,7% τον Μάρτιο.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμό­ς κυμάνθηκε στο -0,7% από -0,8 τον Απρίλιο, δηλαδή σημείωσε μια μικρή άνοδο. Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκ­αν στη

Σλοβακία και στην Ολλανδία και τα χαμηλότερα στην Εσθονία και στο Λουξεμβούρ­γο.

Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση (Μάιος 2020/Μάιος 2019) ήταν οι εξής: ενέργεια -11,9% (-9,7% τον Απρίλιο), επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού +2,4% (+2,3%), υπηρεσίες +1,3% (+1,2%), βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας +0,2 (+0,3%).

Ο δομικός πληθωρισμό­ς, ο οποίος δεν περιλαμβάν­ει προϊόντα με μεγάλες διακυμάνσε­ις (ενέργεια, τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη, τσιγάρα), υποχώρησε στο 0,9%, παραμένοντ­ας στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece