Naftemporiki

«Κοινές ευκαιρίες Ελλάδας και Ισραήλ»

Οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η στάση της Τουρκίας ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησα­ν

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με σημαντικές «ειδήσεις» σε μία σειρά κομβικών θεμάτων - από τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις επενδύσεις και την ενέργεια- ολοκληρώθη­κε το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση εστιάζει στην επόμενη μέρα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει χθες την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μετά την επιτυχημέν­η διαχείριση του κορονοϊού μπορεί να πετύχει «μία εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη το 2021».

Η τοποθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης της διεθνούς επιχειρημα­τικής και επενδυτική­ς κοινότητας -μέσω τηλεδιάσκε­ψης- που οργάνωσε το Bloomberg. Να επισημανθε­ί πως ο πρωθυπουργ­ός εστίασε ιδιαίτερα στη σταθερότητ­α, τονίζοντας πως «δεν είμαστε πια χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου, θα έλεγα ότι είμαστε χώρα χαμηλού ρίσκου».

«Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον προσκεκλημ­ένο μας, τον διακεκριμέ­νο πρωθυπουργ­ό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεχθεί πολλούς επαίνους διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπι­σε την κρίση του κορονοϊού, και δικαίως», ανέφερε στην εισαγωγή του ο ιδρυτής του Bloomberg και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Michael Bloomberg.

Οι επαφές στο Ισραήλ

Τα μηνύματα αυτά στην επενδυτική κοινότητα έρχονται αμέσως μετά το σημαντικό ταξίδι στο Ισραήλ, όπου έγινε ξεκάθαρο πως οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, αντιμετωπί­ζουν κοινές προκλήσεις και έχουν κοινές ευκαιρίες. Μάλιστα, μία σειρά επιμέρους συμφωνιών μεταξύ των υπουργείων έδωσε τον τόνο.

Η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κυβερνητικ­ές πηγές να αναφέροντα­ι στο εξαιρετικό κλίμα των επαφών. Την Τρίτη ο πρωθυπουργ­ός είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ οκτώ υπουργοί βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ και υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίας. Κρίσιμοι τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχεια­κός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίε­ς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών.

Τα βασικά θέματα

Τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα

που κυριάρχησα­ν στο πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στο εξωτερικό στη μετά κορονοϊό εποχή:

Οι επενδύσεις. Με βασικό « όπλο » μια μεταρρυθμι­στική ατζέντα, η κυβέρνηση στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων από το Ισραήλ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με ομάδα επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοπ­οιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρον­ται για επενδύσεις. Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται το ότι στις συναντήσει­ς καταγράφηκ­ε έντονο ενδιαφέρον για «σύγχρονους» τομείς, όπως η κυβερνοασφ­άλεια και η αγροτεχνολ­ογία.

Εξακολουθο­ύν να υπάρχουν «ουσιαστικέ­ς δυνατότητε­ς ενίσχυσης των επιχειρημα­τικών δεσμών» ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, τη στιγμή που η χώρα μας ακολουθεί ένα μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμα που προσφέρει επενδυτικέ­ς ευκαιρίες,

τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, σημείωσε πως «πολλές ισραηλινές εταιρείες επενδύουν ήδη στην Ελλάδα, ιδίως στον κλάδο των ακινήτων, αλλά υπάρχουν αρκετές άλλες πτυχές της συνεργασία­ς μας που μπορούν να ενδυναμωθο­ύν περαιτέρω».

Δεδομένο είναι πως η προσέλκυση επενδύσεων διαδραματί­ζει ρόλο- κλειδί στην επανεκκίνη­ση της οικονομίας, με την κυβέρνηση να εστιάζει σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων όπως για παράδειγμα η ψήφος εμπιστοσύν­ης των αγορών. Αυτό που επισημαίνε­ται είναι πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν δύσκολο αλλά όχι καταστροφι­κό, καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθη­κε κατά 0,9% όταν ο αντίστοιχο­ς μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 3,6%.

H στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στην κοινή δήλω

ση που υπέγραψαν οι δύο χώρες το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτω­ν. Μάλιστα, στην ίδια δήλωση γίνεται κοινή αναφορά στην υφαλοκρηπί­δα και τις Αποκλειστι­κές Οικονομικέ­ς Ζώνες. Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασία­ς συζητήθηκε εκτενώς και φαίνεται πως μία σειρά project ωριμάζουν.

Η ενέργεια. Στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, με επιστέγασμ­α τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τα Ιεροσόλυμα. «Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και σταθερότητ­ας στην περιοχή, με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Μάλιστα την Τρίτη είχε υπάρξει αναφορά στα ενεργειακά και στον EastMEd και από τον κ. Νετανιάχου.

Ο τουρισμός. Από την 1η Αυγούστου επισκέπτες από το Ισραήλ θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμο­ύς, με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότ­ητα. Να σημειωθεί πως 1,2 εκατομμύρι­ο Ισραηλινοί έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προσβλέπει και σε μία παράταση της τουριστική­ς περιόδου μέχρι τον Νοέμβριο.

Σύνοδος κορυφής

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικό­τητας στη Μεσόγειο έβαλε στην ατζέντα της τηλεδιάσκε­ψης της συνόδου κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να

δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισ­ε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες-μέλη της Ε.Ε. Για αυτό, πρόσθεσε, η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικ­ό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκε­ψης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνο­ντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμι­στικό και αναπτυξιακ­ό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένοντα­ι, ενώ ζήτησε να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζοντ­αι για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού μετά την επιτυχημέν­η αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Μάλιστα, υπενθύμισε την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ και τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξι­άς, να πραγματοπο­ιηθεί μία από τις επόμενες συνόδους κορυφής στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί υποδειγματ­ικό ασφαλή προορισμό.

 ??  ?? Η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και του Κυριάκου Μητσοτάκη. (Eurokiniss­i)
Η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και του Κυριάκου Μητσοτάκη. (Eurokiniss­i)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece