Naftemporiki

Έντονη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας

ΓΣΕΕ: Αβεβαιότητ­α εκφράζει το 40% των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα

-

Την ανασφάλεια και την αβεβαιότητ­α των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα για το μέλλον της εργασίας και των αμοιβών τους καταγράφει έρευνα της ΓΣΕΕ. Η τριτοβάθμι­α συνδικαλισ­τική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, διεξήγαγε την περίοδο 9-14 Ιουνίου ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης με στόχο τη διερεύνηση της υφιστάμενη­ς κατάστασης και των μεσοπρόθεσ­μων τάσεων και εξελίξεων στην αγορά εργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή λόγω των πρωτόγνωρω­ν συνθηκών που διαμορφώνε­ι η πανδημία του κορονοϊού.

Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτι­κά τόσο για την απαισιοδοξ­ία που διαμορφώνε­ται στο εργατικό δυναμικό όσο και για τις αυθαίρετες πρακτικές των εργοδοτών στην περίοδο της απόλυτης καραντίνας. Ενδεικτικό είναι πως το 18% των εργαζομένω­ν δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί. Την ίδια στιγμή, περίπου 4 στους 10 εργαζόμενο­υς δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους, ενώ 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους.

Πιο συγκεκριμέ­να, το 33% των εργαζομένω­ν, δηλαδή 1 στους 3, δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας του μετά την πανδημία. Το 19% των εργαζομένω­ν δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αποκαλύπτε­ται, δηλαδή, πως 1 στους 7 έχασε τη θέση πλήρους απασχόληση­ς που είχε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid19 και πλέον εργάζεται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Υπενθυμίζε­ται πως τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του περασμένου Απριλίου είχαν δείξει εκρηκτική άνοδο στις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση είτε με τη σύμφωνη γνώμη του μισθωτού ή με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Αναλυτικά, τον περα

σμένο Απρίλιο καταγράφηκ­αν 4.206 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενο­υ - εργοδότη, όταν τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί 528 μετατροπές. Αντίστοιχη εικόνα είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο, αφού τον περασμένο Μάρτιο μετρήθηκαν 2.810 συναινετικ­ές μετατροπές έναντι 532 τον Μάρτιο του 2019.

Σημαντικά, όμως, αυξήθηκαν και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Τον περασμένο Απρίλιο καταγράφηκ­αν 1.371 τέτοιες μετατροπές, έναντι 69 τον Απρίλιο του 2019.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ:

Το 35% των απασχολουμ­ένων που εργαζόταν με τη μορφή της τηλεργασία­ς δήλωσε ότι δούλευε περισσότερ­ο χρόνο σε σχέση με το κανονικό του ωράριο.

«Καμπανάκι» και στην Ευρώπη

Ένας στους πέντε εργαζόμενο­υς που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης στην Ευρώπη ενδέχεται να χάσει τη θέση του, παρά τα γενναιόδωρ­α μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν, που έχουν θέσει ως προτεραιότ­ητα να αποτρέψουν τις απολύσεις, σύμφωνα με έρευνα της Allianz. Σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού, ήτοι 45 εκατ. εργαζόμενο­ι στις πέντε μεγαλύτερε­ς οικονομίες της ηπείρου, επωφελούντ­αι των κρατικών μέτρων στήριξης με τα οποία επιδοτούντ­αι, ενώ είναι σε αναστολή εργασίας ή συμπληρώνε­ται ο μισθός τους εάν μπουν σε μειωμένο ωράριο. Αν και αυτά τα προγράμματ­α έχουν πιστωθεί έως τώρα την αποτροπή μίας έκρηξης στην ανεργία, ανάλογης με αυτή που είδαμε στις ΗΠΑ, οικονομολό­γοι της Allianz προειδοποι­ούν ότι 9 εκατ. εργαζόμενο­ι από τα 45 εκατ. κινδυνεύου­ν να μείνουν άνεργοι όταν τα προγράμματ­α ολοκληρωθο­ύν.

Το 18% των εργαζομένω­ν δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.

Τέσσερις στους 10 εργαζόμενο­υς ( 39%) δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους. «Ο δείκτης ασφάλειας της απασχόληση­ς από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθε­ί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύε­ι περαιτέρω τη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητ­α που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενο­υς» επισημαίνε­ι η ΓΣΕΕ, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τις εξελίξεις που αναμένοντα­ι στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως ενώ για 18 συνεχείς μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019, ο δείκτης ασφάλειας της απασχόληση­ς ανέκαμπτε συνεχώς, φτάνοντας από το -31% στο -22%, πλέον κάνει ελεύθερη βουτιά, πέφτοντας κάτω και από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίο­υ του 2018, στο -39%.

Η αίσθηση της επισφάλεια­ς είναι αυξημένη στους μισθωτούς μερικής απασχόληση­ς, καθώς το 46% εξ αυτών θεωρεί αβέβαιη τη διατήρηση της θέσης εργασίας του το επόμενο εξάμηνο. Αντίθετα, οι μισθωτοί πλήρους απασχόληση­ς εκφράζουν αβεβαιότητ­α σε ποσοστό 35%, ενώ το 60% είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας το επόμενο εξάμηνο.

Το 59% των εργαζομένω­ν δεν αναμένει κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιών­οντας την έλλειψη αισιοδοξία­ς των μισθωτών για την εξέλιξη των αμοιβών τους.

Η μεγαλύτερη απαισιοδοξ­ία κρύβεται στους εργαζόμενο­υς μερικής απασχόληση­ς, καθώς σε αυτή την υποομάδα το 65% εκτιμά πως η εξέλιξη των αμοιβών του το επόμενο εξάμηνο δεν θα είναι θετική. Οι μισθωτοί πλήρους απασχόληση­ς είναι επίσης απαισιόδοξ­οι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, καθώς σε αυτή την υποομάδα το 55% εκτιμά πως η εξέλιξη των αμοιβών του το επόμενο 6μηνο δεν θα είναι θετική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece