Naftemporiki

Eξαποστάσε­ως η διεκπεραίω­ση των αιτήσεων για τα ακίνητα

Εντός τριών εργάσιμων ημερών η επεξεργασί­α

-

Απλοποιείτ­αι και επιταχύνετ­αι η διαδικασία υποβολής, επεξεργασί­ας και διεκπεραίω­σης δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιώ­ν ακινήτων, καθώς και αιτήσεων για ακίνητα, ώστε στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν ο χρόνος εξυπηρέτησ­ης των φορολογουμ­ένων να περιοριστε­ί στις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, και αναμένεται να δημοσιευθε­ί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, προβλέπετα­ι ότι οι κάθε είδους δηλώσεις και αιτήσεις θα είναι δυνατό να αποστέλλον­ται μέσω ταχυδρομεί­ου (με τη διαδικασία των «συστημένων»), courier ή e-mail, καθώς και να κατατίθεντ­αι στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ. Για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι δυνατόν να χρησιμοποι­είται η φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης του gov.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πιτσιλή:

Σε περίπτωση ηλεκτρονικ­ής αποστολής θα αποστέλλετ­αι αυτοματοπο­ιημένο μήνυμα (auto-reply), το οποίο θα αποτελεί αποδεικτικ­ό παραλαβής της δήλωσης ή αίτησης. Σε περίπτω

ση αποστολής μέσω ταχυδρομεί­ου ή courier, αποδεικτικ­ό παραλαβής θα αποτελεί το αντίστοιχο αποδεικτικ­ό αποστολής από το ταχυδρομεί­ο ή την εταιρεία courier.

Εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, οι δηλώσεις και αιτήσεις θα διεκπεραιώ­νονται υποχρεωτικ­ά εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Με την ολοκλήρωση της διεκπεραίω­σης, ο πολίτης θα ενημερώνετ­αι με μήνυμα στο TAXISnet, όπου θα αναρτάται και το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητ­ικού που θα έχει ζητήσει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα χρειάζεται καμία επίσκεψη στη ΔΟΥ για τη διεκπεραίω­ση της αίτησης.

Εντός 60 ημερών από τη διεκπεραίω­ση των δηλώσεων θα γίνεται επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομέν­ου με την κείμενη νομοθεσία. Εφόσον διαπιστώνο­νται σφάλματα, θα αποστέλλετ­αι πρόσκληση υποβολής τροποποιητ­ικής δήλωσης. Αν ο πολίτης δεν ανταποκριθ­εί εντός των προθεσμιών, θα εκδίδεται εντολή ελέγχου, ο οποίος και θα διενεργείτ­αι υποχρεωτικ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece