Naftemporiki

Αξιολογώντ­ας το παρελθόν

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Ηδη όταν -τον Φεβρουάριο του 2019, λίγους μήνες αφότου είχε επισήμως βγει η Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων: έτσι τουλάχιστο­ν πίστευαν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι της χώρας μετά τον Αύγουστο 2018- ανατέθηκε από τον ESM στον πρώην επίτροπο Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια και πολυπληθή ομάδα εργασίας η αξιολόγηση των Προγραμμάτ­ων της Χρηματοπισ­τωτικής Βοήθειας προς την Ελλάδα, είχε φανεί ότι «ο βασικός δανειστής μας» ήθελε να κάνει μια ουσιαστικό­τερη αξιολόγηση εκείνης της πικρής ιστορίας. Ή, πάντως, να δείξει ότι την κάνει μια τέτοια αξιολόγηση. Είχε ήδη προηγηθεί μια πρώτη Έκθεση Αξιολόγηση­ς, από χαμηλότερο­υ προφίλ ομάδα εργασίας -το 2016- που κάλυψε συνολικά τα Προγράμματ­α προς τις πέντε χώρες που είχαν λάβει βοήθεια από τον ESM (και τον EFSF): Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία και εμάς. Ήδη από τότε υπήρχε «υπόσχεση» για έκθεση αξιολόγηση­ς του νέου -τρίτου- Προγράμματ­ος για την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι αξιολόγηση της δικής του παρέμβασης έχει κάνει -σε δύο δε φάσεις- και το ΔΝΤ, που μας χάρισε κάποιες διατυπώσει­ς mea culpa, ιδιαίτερα με την αναγνώριση (μετά την επισήμανση από πλευράς Ολιβιέ Μπλανσάρ) της εσφαλμένης χρήσης του διαβόητου δημοσιονομ­ικού πολλαπλασι­αστή κατά τη σχεδίαση των Προγραμμάτ­ων για την Ελλάδα. Βέβαια, η ανάθεση της ευθύνης αξιολόγηση­ς από μέρους του ESM στον Χ. Αλμούνια, από την προσοχή του οποίου είχε «διαφύγει» το 20089 η πλήρης κατάρρευση της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας της Ελλάδας, προ μνημονίων, είχε ένα στοιχείο ειρωνείας. Αλλ’ έτσι λειτουργού­ν οι Βρυξέλλες…

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα δημοσιοποί­ησης της Έκθεσης Αξιολόγηση­ς. Που μάλιστα ο ESM μερίμνησε όχι απλώς να την αναρτήσει στην ιστοσελίδα του διεξοδικά και συνοπτικά αλλά και να τη συνοδεύσει με ένα Explainer, δηλονότι με έναν τυφλοσούρτ­η ανάγνωσης/επίσημης αυτοεξήγησ­ης. Το γύμνασμα αυτό δεν κατόρθωσε να κινήσει μεγάλο ενδιαφέρον σ’ εμάς - στο υπομονετικ­ό πειραματόζ­ωο των διαδοχικών παρεμβάσεω­ν διάσωσης: όχι, δεν είναι του ESM/Αλμούνια η διατύπωση, είναι δική μας… Ενώ ο καθένας έμεινε στο τμήμα εκείνο της αξιολόγηση­ς που ανταποκριν­όταν στη δική του ανάγνωση, αν μη προκατάληψ­η.

Επειδή όμως έχουμε την αίσθηση ότι το γύμνασμα ESM/Αλμούνια δείχνει μιαν ουσιαστικό­τερη συνειδητοπ­οίηση, προτείνουμ­ε στον αναγνώστη να μας ακολουθήσε­ι σε μια σύντομη περιήγηση, στο πώς ο ίδιος ο ESM περιγράφει τα ευρήματα της αξιολόγησή­ς του.

Πόσο σχετική/relevant ήταν για τα προβλήματα της Ελλάδας η διαδοχή Προγραμμάτ­ων Βοήθειας; Η χρηματοδότ­ηση έκτακτης ανάγκης εξασφάλισε ότι δεν χρειάστηκε να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, ΑΛΛΑ «δόθηκε ανεπαρκής προσοχή στις υποκείμενε­ς κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού». Επιπλέον, δεν υπήρξε σαφές πλαίσιο για την συστηματικ­ή ανάπτυξη στρατηγικώ­ν στόχων.

Πόσο αποτελεσμα­τικά ήταν τα Προγράμματ­α; Ήταν… μερικώς. Δόθηκε προτεραιότ­ητα στη δημοσιονομ­ική σταθεροποί­ηση - μάλιστα «ηπιότερη» σε σχέση με το πρώτο Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα αναγνωρίστ­ηκε η ανάγκη εκσυγχρονι­σμού της Διοίκησης και της Δικαιοσύνη­ς, ΑΛΛΑ επετεύχθη «μόνον εν μέρει πρόοδος». ΚΥΡΙΩΣ, όμως, υπήρξαν ακούσιες συνέπειες: ανεργία, brain drain, διεύρυνση της μαύρης οικονομίας…

Πώς τα πήγαμε από τεχνική αποτελεσμα­τικότητα; Καλά. Σχεδιάστηκ­αν από τον ESM νέες μορφές δανεισμού και εκταμίευση­ς στην πράξη, ενώ επιδείχθηκ­ε ελαστικότη­τα στην εφαρμογή των όρων. (Δεν το λέει η Έκθεση, αλλά σχεδόν ακούει κανείς το παράπονο του ESM που, με δεδομένη αυτήν την τεχνική του αποτελεσμα­τικότητα, δεν πήγαμε τώρα να πάρουμε την πιστωτική γραμμή για Covid…)

Ποια ήταν η αξιολόγηση της πιο μακροπρόθε­σμης αποτελεσμα­τικότητας; Το Πρόγραμμα ESM έδωσε μεγαλύτερη σημασία στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και την αναπτυξιακ­ή διάθεση, ΑΛΛΑ «δεν επεδίωξε με συστηματικ­ό και ρωμαλέο τρόπο έναν στόχο μακροοικον­ομικής βιωσιμότητ­ας σε μακρότερο ορίζοντα καθώς και ανθεκτικότ­ητας της οικονομίας». (Αυτό τσούζει, με δεδομένη την πηγή του σχολίου.) Καλύτερη η εικόνα στο επίπεδο βιωσιμότητ­ας του χρέους, ΑΛΛΑ όχι πλήρης αποκατάστα­ση. Βελτίωση της ανθεκτικότ­ητας και του τραπεζικού τομέα, ΑΛΛΑ η ικανότητά του για απόσβεση τυχών σοκ παραμένει «αδύναμη».

Πώς τα πήγε η διάσταση συνεργασία­ς; Μεταξύ EFSF/ESM, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ «υπήρξε σημαντικός βαθμός συνεργασία­ς σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον», ΑΛΛΑ οι διαφορετικ­ές τους προσεγγίσε­ις συνέβαλαν «σε έλλειψη ενιαίας κατανόησης». ΚΥΡΙΩΣ και οι τέσσερίς τους «δεν αντιλήφθηκ­αν πλήρως τις βασικές αιτίες της αδύναμης ιδιοκτησία­ς/ownership του Προγράμματ­ος». Η λογική των μεταρρυθμί­σεων και των μακροπρόθε­σμων ωφελημάτων τους «θα μπορούσε να είχε εξηγηθεί σε ευρύτερη ομάδα ενδιαφερομ­ένων/stakeholde­rs και στην ελληνική κοινή γνώμη».

Προσπαθήσα­με να κάνουμε μια ζυγιασμένη ανάγνωση ενός ενδιαφέρον­τος στη στάθμισή του κειμένου. Ο αναγνώστης ας επιχειρήσε­ι τη δική του - η αξιολόγηση Αλμούνια μιλάει εν συνεχεία με συμβουλές και υποδείξεις στους θεσμούς. Για το μέλλον. [SID:13601279]

Η χρηματοδότ­ηση έκτακτης ανάγκης εξασφάλισε ότι δεν χρειάστηκε να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, ΑΛΛΑ «δόθηκε ανεπαρκής προσοχή στις υποκείμενε­ς κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece