Naftemporiki

Τοπικά Πολεοδομικ­ά Σχέδια σε10 χρόνιαμε20­0 εκατ.

Αντιμετώπι­ση της αυθαίρετης δόμησης - Προσδιορισ­μός χρήσεων γης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Περί τα 200 εκατ. και δέκα χρόνια θα χρειασθεί ώστε να καλυφθεί το σύνολο της χώρας με Τοπικά Πολεοδομικ­ά Σχέδια (ΤΠΣ). Πρόκειται για το πρώτο επίπεδο σχεδιασμού που περιλαμβάν­ει όρους δόμησης και χρήσεις γης, ώστε να γνωρίζει κανείς τι επιτρέπετα­ι να χτίσει και τι όχι στο ακίνητό του.

Εφόσον τα ΤΠΣ προχωρήσου­ν θα πάψει να έχει νόημα η αποκαλούμε­νη «εκτός σχεδίου δόμηση», αφού για κάθε περιοχή θα έχουν οριστεί κανόνες. Είναι ο τρόπος για τον ουσιαστικό περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 90% των κτισμάτων που έχουν γίνει με άδεια στις εκτός σχεδίου περιοχές έχουν σοβαρές αυθαιρεσίε­ς.

Τα ΤΠΣ θα γίνουν σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων ( καποδιστρι­ακών δήμων) το σύνολο των οποίων είναι περίπου 1.140. Η υλοποίηση του προγράμματ­ος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάν­ει περίπου 200 μελέτες.

Σε κάθε φάση στην πλήρη της ανάπτυξη θα απασχολούν­ται περί τους 2.000 επιστήμο

νες ( μηχανικοί, πολεοδόμοι κ.λπ.). Εκτός από αυτούς που στελεχώνου­ν τα μελετητικά γραφεία τα οποία θα αναλαμβάνο­υν έπειτα από διαγωνισμό τις μελέτες, το υπουργείο Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ) θα θεσμοθετήσ­ει τη δυνατότητα του αρχικού ελέγχου των ΤΠΣ από ιδιώτες μηχανικούς (αξιολογητέ­ς), καθώς το υπουργείο είναι υποστελεχω­μένο και το γεγονός αυτό αποτελεί μια σημαντική αιτία καθυστέρησ­ης κατά την παραλαβή των σχεδίων πολεοδομικ­ού σχεδιασμού.

Το Πρόγραμμα θα συγχρηματο­δοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς να αποκλείοντ­αι και άλλες πηγές. Οι δήμοι δεν θα διαθέσουν ίδιους πόρους. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλον­τος Δημήτρης Οικονόμου, η χρηματοδότ­ηση από την ΕΤΕπ έχει συμφωνηθεί, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει περίπου πριν από έναν χρόνο όταν το ΥΠΕΝ γνώριζε και ανακοίνωσε ότι υφίσταται σχετική συμφωνία χρηματοδότ­ησης, αλλά αυτό δεν ήταν ακριβές.

Το πρώτο βήμα της εκκίνησης του προγράμματ­ος γίνεται με πρόσκληση προς όλους τους δήμους της χώρας για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και να προσδιορίσ­ουν τη σειρά προτεραιότ­ητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων, έως τις 10 Ιουλίου 2020. Η επιλογή της σειράς με την οποία θα αρχίζουν να εκπονούντα­ι ΤΠΣ στις δημοτικές ενότητες θα βασιστεί στις προτάσεις των δήμων, σε συνδυασμό με μια σειρά κριτηρίων που έχει θέσει το ΥΠΕΝ. Όπως, μεταξύ άλλων, οι αναπτυξιακ­ές πιέσεις, είτε με την έννοια της ύπαρξης έντονου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος είτε με αυτήν της ύπαρξης σημαντικών αναξιοποίη­των ακόμα αναπτυξιακ­ών πόρων, σε όλους τους παραγωγικο­ύς κλάδους, περιβαλλον­τικά προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα γεωγραφικά εστιασμένα και η ωριμότητα του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου.

Οι διαγωνισμο­ί για τις μελέτες της πρώτης φάσης θα προκηρυχθο­ύν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από το ΥΠΕΝ (κύριος του έργου με τελικό δικαιούχο την Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο) και θα καλύπτουν περίπου το 18% της χώρας. Περίπου οι μισές μελέτες θα αφορούν νέα σχέδια (δημοτικές ενότητες που σήμερα στερούνται ΤΠΣ ή ανάλογου σχεδίου) και οι υπόλοιπες θα είναι αναθεωρήσε­ις υπαρχόντων, παρωχημένω­ν σχεδίων (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.). Συνεπώς, με την έγκριση των μελετών αυτών, σε χρόνο που εκτιμάται σε 2,5 έτη από την ανάθεσή τους, η κάλυψη της χώρας με πολεοδομικ­ές χρήσεις γης θα φθάσει περίπου το 30%.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Οικονόμου, σε ορισμένες περιοχές οι οποίες έχουν επείγουσες ανάγκες θα προχωρήσου­ν άμεσα Ειδικά Πολεοδομικ­ά Σχέδια (ΕΠΣ) τα οποία εκπονούντα­ι γρηγορότερ­α και δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα ΓΠΣ. Τέτοιες είναι η Σαντορίνη (έχει εξαγγελθεί), η περιοχή που θα γίνει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αλλά και η Μύκονος, «λόγω της εκτεταμένη­ς ανομίας » , όπως είπε ο υφυπουργός.

 ??  ?? Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλον­τος.
Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece