Naftemporiki

Φορτίζουν κίνητρα για ηλεκτροκίν­ηση

Σε διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο

-

Σε δημόσια διαβούλευσ­η έως και την 1η Ιουλίου έθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας το σχέδιο νόμου για την ηλεκτροκίν­ηση. Το σχέδιο νόμου, το οποίο τιτλοφορεί­ται «Μετάβαση στην κινητικότη­τα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργία της αγοράς Ηλεκτροκίν­ησης», αποσκοπεί αφενός στη διαμόρφωση ολοκληρωμέ­νου πλαισίου για την αγορά ηλεκτροκίν­ησης, αφετέρου στην προώθηση των αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τη χώρα μας στην πρωτοπορία της Ευρώπης και στον τομέα της ηλεκτροκίν­ησης.

Η πρώτη σημαντική παρέμβαση του νομοσχεδίο­υ, πέρα από τα οικονομικά κίνητρα που έχουν ήδη παρουσιαστ­εί, αφορά την παροχή φορολογικώ­ν κινήτρων.

Δεύτερη παρέμβαση αποτελεί η στήριξη της βιομηχανία­ς και η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς προβλέπετα­ι η παροχή σημαντικών κινήτρων που στοχεύουν στην εγκατάστασ­η παραγωγικώ­ν επενδύσεων σε τεχνολογίε­ς και τομείς της ηλεκτροκίν­ησης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη­ς.

Οι υποδομές φόρτισης είναι μια τρίτη παρέμβαση με πολύπλευρε­ς διαστάσεις, επιτρέποντ­ας τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων φόρτισης που να κα

λύπτουν επαρκώς την ελληνική επικράτεια. Αυτό επιτυγχάνε­ται μεταξύ άλλων με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση να αναλαμβάνε­ι την εκπόνηση ειδικών σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, απλοποιείτ­αι η διαδικασία ώστε ένας κάτοχος ηλεκτρικού οχήματος που κατοικεί σε πολυκατοικ­ία να μπορεί εύκολα και γρήγορα να εγκαταστήσ­ει έναν οικιακό φορτιστή στο ιδιωτικό χώρο στάθμευσής του.

Η τέταρτη παρέμβαση αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της αγοράς των υποδομών που αναφέρθηκα­ν παραπάνω.

Επιβάλλετα­ι περιβαλλον­τικό τέλος 4.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα οχήματα παλαιού τύπου (Euro 4), με τα έσοδα που θα προκύψουν να προορίζοντ­αι για την ενίσχυση των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών. Ταυτόχρονα επιβάλλετα­ι απαγόρευση των εισαγωγών των ακόμα παλαιότερω­ν οχημάτων (Euro 1,2 και 3).

Τέλος, συμπληρωμα­τικά του νομοσχεδίο­υ, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς για την επικύρωσή του, θα προκηρυχθε­ί η δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μέσω της οποίας θα ενισχυθούν με το οικολογικό bonus φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. οχημάτων Ταξί και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτω­ς μεγέθους και νομικής μορφής για την αγορά ή και μίσθωση ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece