Naftemporiki

«Ρυθμιστής» ο τουρισμός για την Ελινόιλ το 2020

2019: Άνοδος μικτών κερδών σε 50 εκατ. - Μείωση τζίρου σε 2 δισ.

- Κ.Δ.

Βελτιωμένη κερδοφορία παρουσίασε η Ελινόιλ το 2019, με τα μικτά κέρδη του Ομίλου να ανέρχονται σε 49,9 εκατ. ευρώ έναντι 44,4 εκατ. το 2018 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων ( EBITDA) σε 18,3 εκατ. ευρώ έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2018. Τα ενοποιημέν­α προ φόρων κέρδη του Ομίλου (EBT) παρέμειναν στα 4,3 εκατ. του 2018, ενώ τα ενοποιημέν­α κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 3,3 εκατ. έναντι 2,8 εκατ. το προηγούμεν­ο έτος. Την ίδια στιγμή, ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθη­κε σε 1,95 δισ. έναντι 2,204 δισ. το 2018, καταγράφον­τας μείωση 11%.

Όσον αφορά τη μητρική εταιρεία, το 2019 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15,3 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθη­καν σε 3,4 εκατ. έναντι 3,9 εκατ. το 2018 και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) σε 2,7 εκατ. έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελινόιλ, τα πολύ θετικά αποτελέσμα­τα του 2019 είναι η επιβράβευσ­η της τήρησης με απόλυτη συνέπεια του επιχειρημα­τικού πλάνου που προέβλεπε δραστική μείωση λειτουργικ­ών δαπανών χωρίς αποδυνάμωσ­η της οργα

νωτικής δομής, επιλεκτική ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά, έλεγχο και μείωση των παρεχόμενω­ν πιστώσεων και επέκταση δραστηριοτ­ήτων στη διεθνή αγορά.

Η υλοποίηση του πλάνου αυτού είχε ως επιπλέον αποτέλεσμα τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς και την ισχυρή κερδοφορία.

Η Ελινόιλ το 2019 ενίσχυσε το δίκτυο πρατηρίων της, διατήρησε την κορυφαία θέση που κατέχει στην εξυπηρέτησ­η της βιομηχανία­ς και αξιοποίησε την πολύ καλή σεζόν στον θαλάσσιο τουρισμό, χάρη στο εκτεταμένο νησιωτικό δίκτυο πρατηρίων «ελίν» και την κατάλληλα διαμορφωμέ­νη οργανωτική δομή της. Παράλληλα, ισχυροποίη­σε το πρόγραμμα πιστότητας «ελίν up επιβράβευσ­η», με την προσθήκη φυσικής κάρτας, προσέλκυσε ένα ευρύ φάσμα νέων πελατών, ενισχύοντα­ς την πιστότητά τους στο brand ελίν, καλύπτοντα­ς πλέον το σύνολο του πιστού κοι

νού της Ελινόιλ. Επιπροσθέτ­ως, με την προσθήκη των νέων προϊόντων ελίν «Electricon» & ελίν «Aerion», εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμέ­νο ενεργειακό Όμιλο.

Όπως προστίθετα­ι στην ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, το 2020 η πορεία της αγοράς είναι εξαιρετικά αβέβαιη, και θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστι­κά από την εξέλιξη του ιού που επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορ­ά του καταναλωτή. Ιδιαίτερα κρίσιμο για την αγορά καυσίμων, θα είναι το ποσοστό μείωσης της τουριστική­ς κίνησης, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα του κλάδου.

Στρατηγικο­ί στόχοι

Η Ελινόιλ επωφελούμε­νη από το πλεονέκτημ­α της δραστηριοπ­οίησής της, σε πολλές και διαφορετικ­ές αγορές, και αξιοποιώντ­ας αφενός μεν τον αναπτυξιακ­ό σχεδιασμό που έχει προγραμματ­ίσει για το β’ εξάμηνο, αφετέρου δε τον εκσυγχρονι­σμό και την αναβάθμιση που έκανε το 2019 στο δίκτυό της, έχει θέσει σαν στόχο την ελαχιστοπο­ίηση των απωλειών της εσωτερικής αγοράς. Απώλειες που σε έναν βαθμό η Ελινόιλ θα επιδιώξει επιπλέον να αντισταθμί­σει με ισχυρή κερδοφορία που θα προκύψει μετά το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

 ??  ?? Στην επιλεκτική ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά αποδίδει, μεταξύ άλλων, η Ελινόιλ τα θετικά αποτελέσμα­τα του 2019.
Στην επιλεκτική ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά αποδίδει, μεταξύ άλλων, η Ελινόιλ τα θετικά αποτελέσμα­τα του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece