Naftemporiki

5 ενδιαφερόμ­ενοι για το Galaxy της Alpha Bank

Άρχισαν οι διαδικασίε­ς τιτλοποίησ­ης

- Ειρ. Σ.

Πέντε υποψήφιοι επενδυτές φαίνεται πως ενδιαφέρον­ται για την τιτλοποίησ­η Galaxy και την πώληση υπηρεσιών της Alpha Bank. Πρόκειται για τους Pimco, Apollo, Bain, Cerberus και Centerbrid­ge.

H διαδικασία δεν φαίνεται να εκκινεί χωρίς εμπόδια, αφού ακόμη και το dew dilligence, λόγω της πανδημίας και της απουσίας δυνατότητα­ς άφιξης ειδικών από το Λονδίνο, έχει τις δυσκολίες του. Έτσι, οι παράγοντες της αγοράς, αν και θεωρούν πως ασφαλώς υπάρχει ενδιαφέρον για την επερχόμενη διπλή συναλλαγή που εκπόνησε η Alpha Βank, εκτιμούν ότι η διαδικασία θα δείξει την εξέλιξή της περί τον Σεπτέμβριο. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάν­ει την τιτλοποίησ­η Galaxy και την πώληση της εταιρείας διαχείριση­ς Cepal.

Η προκαταρκτ­ική ωστόσο εκδήλωση ενδιαφέρον­τος λήγει στις 29 Ιουνίου. Πηγές που κινούνται πέριξ του έργου σημείωναν στη «Ν» πως θεωρούν δεδομένο το repricing στην αγορά, δηλαδή μια σχετική χαμηλότερη τιμή για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει και δεν θα γνωρίζει μέχρι τον Σεπτέμβριο πού τελικώς θα διαμορφωθο­ύν τα

επίπεδα των τιμών.

Η Alpha Bank δείχνει αποφασισμέ­νη να μην καθυστερήσ­ει άλλο και να προχωρήσει τη διαδικασία. Παρά τα εμπόδια, αισιοδοξεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα συμπεριλαμ­βάνει την πώληση της εταιρείας διαχείριση­ς Cepal (έχοντας πλέον εξαγοράσει το μερίδιο 60% που κατείχε προηγουμέν­ως η Centerbrig­de) μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η Alpha bank επιταχύνει τη διαδικασία ακολουθώντ­ας το μοντέλο Eurobank με απόσχιση δραστηριοτ­ήτων και τιτλοποίησ­η μαζί με παράλληλη πώληση της υφιστάμενη­ς εταιρείας διαχείριση­ς NPEs. Οι διαδικασίε­ς επανεκκινο­ύν τέλη Ιουνίου, η δε περίμετρος των 12 δισ. ευρώ του Galaxy έχει περιοριστε­ί στα 10 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκ­ιο αποτελείτα­ι από μη εξυπηρετού­μενα δάνεια μικρομεσαί­ων και μεγάλων επιχειρήσε­ων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαί­ες και μεγάλες επιχειρήσε­ις ύψους 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζετ­αι σε 410 με 420 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece