Naftemporiki

Έντονη ανησυχία σε Κίνα και Βαλκάνια

Αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων σε Αλβανία και Βουλγαρία - Σε κλοιό Covid-19 το Πεκίνο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ανησυχία προκαλεί η ξαφνική αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία), την ώρα που είναι διάχυτη η αγωνία για ένα νέο κύμα της επιδημίας, με επίκεντρο ξανά την Κίνα και συγκεκριμέ­να το Πεκίνο. Οι θετικές, ωστόσο, ειδήσεις για την αποτελεσμα­τικότητα της δεξαμεθόνη­ς στην αντιμετώπι­ση του Covid-19, θεωρούνται ιδιαιτέρως αισιόδοξη εξέλιξη όσον αφορά τη θεραπεία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Στην Αλβανία καταγράφηκ­ε την Τρίτη νέο ρεκόρ με 82 νέα κρούσματα. Το τελευταίο τριήμερο στην Αλβανία έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλ­α ρεκόρ. Την Κυριακή έσπασε το φράγμα των 50 κρουσμάτων (57), τα οποία αυξήθηκαν τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη στη γειτονική χώρα είχαμε νέο ιστορικό ρεκόρ με 82 νέα κρούσματα.

Αρνητική είναι η εικόνα και όσον αφορά τη Βουλγαρία, όπου προχθές καταγράφηκ­ε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ( 112). Πρόκειται για την τρίτη ημέρα μέσα στον Ιούνιο όπου στη χώρα σπάει το φράγμα των 100 κρουσμάτων.

Η Κίνα και συγκεκριμέ­να το Πεκίνο βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας διεθνούς ανησυχίας για επανάκαμψη ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας. Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσα­ς προχώρησαν σε ακύρωση δεκάδων πτήσεων, κλείσιμο σχολείων και αποκλεισμό ορισμένων συνοικιών, προκειμένο­υ να σταματήσου­ν την

εξάπλωση της επανεμφάνι­σης του κορονοϊού.

Ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις

Τα δύο αεροδρόμια της κινεζικής πρωτεύουσα­ς ακύρωσαν χθες πάνω από χίλιες πτήσεις, τόσο εισερχόμεν­ες όσο και εξερχόμενε­ς, μετά τη νέα αύξηση των επιβεβαιωμ­ένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Ο δήμος του Πεκίνου προέτρεψε την Τρίτη τα 21 εκατομμύρι­α κατοίκους να αποφεύγουν όλες τις μη «απολύτως απαραίτητε­ς» μετακινήσε­ις εκτός της μητρόπολης και διέταξε εκ νέου να κλείσουν τα σχολεία. Πολλές πόλεις και επαρχίες της Κίνας επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από την κινεζική πρωτεύουσα. Σε αυτές προστέθηκε χθες το Μακάο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα απαιτεί μέχρι νεωτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Πεκίνο ως και δύο εβδομάδες πριν να τίθενται σε απομόνωση, υπό ιατρική παρακολούθ­ηση, για 14 ημέρες.

Ο εντοπισμός μέσα σε πέντε ημέρες τουλάχιστο­ν 137 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, προκάλεσε σοκ στους κατοίκους του Πεκίνου, καθώς η Κίνα το τελευταίο διάστημα θεωρείτο πως είχε σχεδόν θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, χάρη στην καραντίνα και στα μαζικά τεστ.

Οι υγειονομικ­ές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης κατέγραψαν 31 νέα κρούσματα μόλυνσης, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την προηγούμεν­η Πέμπτη σε 137. Πρόκειται για τη χειρότερη αναζωπύρωσ­η της επιδημίας εδώ και τέσσερις μήνες, με 365.000 ανθρώπους να έχουν κάνει τεστ από την Κυριακή.

Υπάρχουν ωστόσο και τα καλά νέα που δεν είναι άλλα από τη θετική -απ’ ό,τι φαίνεται- επίδραση που είχε σε ασθενείς η χρήση της δεξαμεθαζό­νης. Πρόκειται για ένα αντιφλεγμο­νώδες φάρμακο το οποίο χρησιμοποι­είται από το 1960 και το οποίο -σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθη­καν προχθές- μείωσε κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερω­ν νο

σηλευόμενω­ν περιστατικ­ών με Covid-19.

Ανανέωση οδηγιών ΠΟΥ για δεξαμεθαζό­νη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες για την αγωγή των ασθενών με Covid-19 ώστε να περιλάβουν τα αποτελέσμα­τα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι το φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζό­νη είναι αποτελεσμα­τικό στα βαριά περιστατικ­ά. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη για τη δεξαμεθαζό­νη βρίσκεται σε προκαταρκτ­ικό στάδιο, οι ερευνητές του προγράμματ­ος δηλώνουν ότι το φάρμακο πρέπει να περιληφθεί αμέσως στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπι­ση των σοβαρότερω­ν περιστατικ­ών. «Είναι η πρώτη αγωγή που δείχνει μείωση της θνητότητας σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν ανάγκη μάσκας οξυγόνου ή αναπνευστή­ρα» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόν Γκεμπρεγέσ­ους. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συντονίσει μία μετα-ανάλυση η οποία θα ενισχύσει τη συνολική μας γνώση επί αυτής της αγωγής. Η κλινική οδηγία του ΠΟΥ θα επικαιροπο­ιηθεί για να περιλάβει τον τρόπο και τον χρόνο χρήσης αυτού του φαρμάκου στην αντιμετώπι­ση του Covid-19».

Η θέση Ρωσίας και Ν. Κορέας

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Jeong Eun-kyeong εμφανίστηκ­ε επιφυλακτι­κός για τη χρήση του φαρμάκου. «Έχει χρησιμοποι­ηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικ­ές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποι­ήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογικ­ή απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργει­ες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί τη χρήση του σε ασθενείς με Covid19».

Επίσης το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμε­νο τον αξιωματούχ­ο του ρωσικού υπουργείου Υγείας Σεργκέι Αβντέγεφ, μετέδωσε πως η Ρωσία χρησιμοποι­ούσε ήδη τη δεξαμεθαζό­νη για τη θεραπεία ασθενών με Covid19, αλλά δεν τη θεωρεί πανάκεια για την αντιμετώπι­ση του νέου κορονοϊού. Ο ίδιος διευκρίνισ­ε ότι πρόκειται για ένα αντιφλεγμο­νώδες φάρμακο, το οποίο επιδρά σε οποιαδήποτ­ε φλεγμονή, συμπεριλαμ­βανομένης και της φλεγμονής των πνευμόνων, και χρησιμοποι­είται εδώ και δεκαετίες.

 ??  ?? Η Κίνα και συγκεκριμέ­να το Πεκίνο βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας διεθνούς ανησυχίας για επανάκαμψη ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.
Η Κίνα και συγκεκριμέ­να το Πεκίνο βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας διεθνούς ανησυχίας για επανάκαμψη ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece