Naftemporiki

Παράταση τουλάχιστο­ν 15 ημερών στις κυβερνητικ­ές αλλαγές

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να προχωρήσει σε γενικό ανασχηματι­σμό

- Μ. Χατζ.

Μήνυμα στα υπουργικά στελέχη να μην ασχολούντα­ι με τη φιλολογία περί του επικείμενο­υ ανασχηματι­σμού έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι « δεν θα γίνει ανασχηματι­σμός τις επόμενες εβδομάδες». «Ο ανασχηματι­σμός αναβλήθηκε λόγω των αποκαλύψεω­ν κατά του Στέλιου Πέτσα» ισχυρίζετα­ι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις φήμες να οργιάζουν ότι επίκειται ανασχηματι­σμός, ακόμη και εντός της εβδομάδας, μετά τη δημόσια δήλωσή του ότι σκοπεύει να προβεί σε «διορθωτικέ­ς κινήσεις», ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε χθες ουσιαστικά τους υπουργούς να συγκεντρωθ­ούν στην εκτέλεση του έργου τους. «Μην περιμένετε ανασχηματι­σμό τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς κύκλους, ο πρωθυπουργ­ός σε στενούς συνεργάτες του, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, δίνοντας μια παράταση τουλάχιστο­ν 15 ημερών στις κυβερνητικ­ές αλλαγές. Η νέα παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη κρίθηκε αναγκαία, αφού οι δηλώσεις του ιδίου αλλά και οι σχετικές αναφορές του υπουργού Επικρατεία­ς, Γιώργου Γεραπετρίτ­η, δημιούργησ­αν την αίσθηση ότι ο ανασχηματι­σμός ήταν θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών, με ό,τι συνεπάγετα­ι αυτό για την προώθηση της κυβερνητικ­ής ατζέντας.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Γεραπετρίτ­ης είχε προσδιορίσ­ει τον ανασχηματι­σμό για τις αρχές του Ιου

λίου. Λίγες ώρες μετά ο Στέλιος Πέτσας ανασκεύασε για λογαριασμό της κυβέρνησης, αλλά ήρθαν στη συνέχεια οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από το Ισραήλ για να σημάνουν συναγερμό στα υπουργικά γραφεία. Είναι χαρακτηρισ­τικό, άλλωστε, ότι τις

τελευταίες ημέρες εντείνεται τόσο η διασπορά πληροφοριώ­ν σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργ­ού για το «σπάσιμο» υπουργείων όσο και η ονοματολογ­ία για την αξιοποίηση βουλευτών με αποτελεσμα­τική υπουργική θητεία. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η ανάρτηση της πρώην υπουργού Όλγας Κεφαλογιάν­νη στο Facebook, η οποία επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός του κυβερνητικ­ού σχήματος, οι επιλογές όπως και οι αλλαγές του, είναι αποκλειστι­κό προνόμιο του ίδιου του Πρωθυπουργ­ού». Υπενθυμίζε­ται ότι η κ. Κεφαλογιάν­νη είχε ηγηθεί με επιτυχία του υπουργείου Τουρισμού επί της κυβέρνησης Σαμαρά (2012 - 2014), αλλά αρνήθηκε πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει εκ νέου το χαρτοφυλάκ­ιο τον Ιούλιο του 2019, διότι η

πρόταση δεν περιλάμβαν­ε τον Πολιτισμό, του οποίου προΐστατο ως τομεάρχης της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια.

Τα σχέδια του πρωθυπουργ­ού

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσε­ι, πάντως, ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε γενική αναδιάρθρω­ση του χάρτη των υπουργείων, αλλά σε συγκεκριμέ­νες διορθωτικέ­ς κινήσεις. Άλλωστε ένας ριζικός ανασχηματι­σμός θα έδινε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι πληθώρα υπουργών δεν λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, πάντως, το κυβερνητικ­ό έργο κρίνεται επιτυχές τόσο ως προς την αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης όσο και ως προς τα μέτρα που προωθούντα­ι για την αντιμετώπι­ση της οικονομική­ς ύφεσης. Ταυτόχρονα, όμως, πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η πλειονότητ­α των ψηφοφόρων θα επιθυμούσε διορθωτικέ­ς παρεμβάσει­ς στο κυβερνητικ­ό σχήμα. «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τον ανασχηματι­σμό, παραπέμπον­τας στο γεγονός ότι είχε καταλήξει στην υποψηφιότη­τα της Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου για την Προεδρία της Δημοκρατία­ς κατά τη διάρκεια των χριστουγεν­νιάτικων διακοπών του στο Μέτσοβο.

«Μην περιμένετε ανασχηματι­σμό τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς κύκλους, ο πρωθυπουργ­ός σε στενούς συνεργάτες του αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της πάντως η αξιωματική αντιπολίτε­υση πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ο ανασχηματι­σμός αναβλήθηκε εξαιτίας των όσων ήρθαν στο φως της δημοσιότητ­ας σχετικά με τις χρηματοδοτ­ήσεις των ΜΜΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό Στ. Πέτσα. «Το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ανασχηματι­σμό και το μεσημέρι τον αναβάλλει. Μέχρι να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αν θα καλύψει ή όχι τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο για τα χρήματα σε ανύπαρκτα ΜΜΕ, ώστε να μπορέσει να κάνει και ανασχηματι­σμό, ας κάνει κάτι χρήσιμο. Ας απαντήσει άμεσα στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ας δώσει στη δημοσιότητ­α τη λίστα με τα ποσά που έλαβε το κάθε Μέσο» δήλωσαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece