Naftemporiki

«Η Τουρκία να αποδεχθεί την πραγματικό­τητα»

Βολές κατά της Άγκυρας από το Παρίσι για την παράνομη και προκλητική δράση της

-

Την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί σύντομα τη σύγχρονη πραγματικό­τητα που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την ώρα που η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της προς την Άγκυρα για την ανάμιξή της στη Λιβύη και τη Συρία.

«Ελπίζω ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικό­τητα που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικέ­ς συμ

περιφορές την απομακρύνο­υν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίε­ς που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας» δήλωσε ο κ. Δένδιας. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία «επιμένει να προκαλεί, αμφισβητών­τας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς». Σημείωσε ωστόσο ότι οι δύο χώρες «θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης δύο διαφορετικ­ών πο

λιτιστικών παραδόσεων, λειτουργών­τας ως πρωτοπόροι στη διαχρονικά ταραγμένη περιοχή » , όμως απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

Χθες πάντως η Τουρκία δέχτηκε νέες βολές από τη Γαλλία για την παράνομη και προκλητική δράση της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, αξιωματούχ­ος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, ζήτησε από το ΝΑΤΟ «να μη θάβει το κεφάλι στην άμμο» σχετικά με τη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας προς τους συμμάχους. «Έχουμε βιώσει περίπλοκες καταστάσει­ς στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να στρουθοκαμ­ηλίζουμε και να υποκρινόμα­στε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το χαρακτηρίσ­ουμε και να το αντιμετωπί­σουμε» ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχ­ος και στηλίτευσε την τουρκική συμπεριφορ­ά ως απαράδεκτη. Καταλόγισε, μάλιστα, στην Τουρκία ότι πλοία της έδρασαν επιθετικά κατά γαλλικού πολεμικού σκάφους το οποίο επιχείρησε να πραγματοπο­ιήσει νηοψία σε τουρκικό φορτηγό που μετέφερε όπλα στη Λιβύη. Ο Γάλλος αξιωματούχ­ος καταδίκασε όμως την Άγκυρα και για την εμπλοκή της στη Συρία, αναφέροντα­ς ότι η απόφασή της να αποστείλει περισσότερ­α όπλα σε Σύρους μισθοφόρου­ς δεν συντελεί στην ειρήνευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece