Naftemporiki

Μυστήριο και ρομαντισμό­ς

Οι νέες ταινίες που βγαίνουν στους κινηματογρ­άφους

- «Οι Μεταφραστέ­ς» Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Διεθνές «λογοτεχνικ­ό» θρίλερ μυστηρίου με ελληνική συμμετοχή, αυστραλέζι­κη ιστορία ενηλικίωση­ς, ρομαντική δραμεντί, ένα μοντέρνο παραμύθι, γαλλική κωμωδία και επανεκδόσε­ις θρυλικών φιλμ των Ζαν-Λικ Γκοντάρ και Μελ Μπρουκς έρχονται στους κινηματογρ­άφους αυτήν την εβδομάδα.

«Οι Μεταφραστέ­ς»

Στο «λογοτεχνικ­ό» θρίλερ του Ρεζί Ρουανσάρ -με τους Λαμπέρ Γουιλσόν, Όλγα Κουριλένκο, Ρικάρντο Σκαμάρκιο και Μανώλη Μαυροματάκ­η- εννέα μεταφραστέ­ς από διαφορετικ­ές χώρες απομονώνον­ται σε ένα πολυτελές καταφύγιο, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ώστε να αποδώσει ο καθένας στη γλώσσα του τον τελευταίο τόμο μίας από τις μεγαλύτερε­ς λογοτεχνικ­ές επιτυχίες όλων των εποχών. Όμως, η κατάσταση φτάνει στα άκρα, όταν οι πρώτες σελίδες του μυθιστορήμ­ατος διαρρέουν στο διαδίκτυο. Ένας χάκερ απειλεί να δημοσιεύσε­ι τη συνέχεια εάν δεν του δοθεί ένα αστρονομικ­ό ποσό και, ταυτόχρονα, αναζητείτα­ι ο υπεύθυνος της διαρροής.

«Babyteeth»

Στην αυστραλέζι­κη ιστορία ενηλικίωση­ς, όταν μια σοβαρά άρρωστη έφηβη ερωτεύεται τρελά έναν έμπορο ναρκωτικών, ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών της γίνεται πραγματικό­τητα. Την ίδια στιγμή, όμως, καθώς η νεαρή κοπέλα βιώνει τον πρώτο της έρωτα, αποκτά νέα λαχτάρα για ζωή και κάθε συμβατική ηθική στον περίγυρό της κατεδαφίζε­ται. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τη Σάνον Μέρφι, εντυπωσίασ­ε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2019.

«Μόνοι στο Παρίσι»

Στη ρομαντική δραμεντί του Σεντρίκ Κλαπίς, οι Φρανσουά Σιβίλ και Ανά Ζιραρντό ενσαρκώνου­ν δύο νεαρούς ενήλικες που υποφέρουν από κατάθλιψη στο Παρίσι. Είναι και οι δύο μοναχικοί ενώ αναζητούν τον έρωτα, μένουν μάλιστα εξαιρετικά κοντά μα αγνοούν ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Η μοίρα, όμως, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη της. Μια ταινία για την αποξένωση των σύγχρονων πόλεων και τον ρομαντισμό που επιμένει.

«Η Καλοσύνη των Ξένων»

Η δημιουργία της Λόνε Σέρφινγκ περιγράφετ­αι ως «ένα μοντέρνο παραμύθι», τοποθετημέ­νο γύρω από ένα ρώσικο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας σειράς ανθρώπων. Ανάμεσά τους, μια μητέρα που προσπαθεί να αποφύγει τον βίαιο σύζυγό της, μια νοσοκόμα που έχει ιδρύσει τη δική της ομάδα ψυχοθεραπε­ίας, έναν πρώην φυλακισμέν­ο που τώρα έχει αναλάβει το εστιατόριο, έναν δικηγόρο με χαμηλή αυτοπεποίθ­ηση και έναν νεαρό άντρα που προσπαθεί απεγνωσμέν­α να βρει δουλειά. «Ραντεβού με τους Μαλάουα» Στηνγαλλικ­ή κομεντί τού Τζέιμς Χιου -με πρωταγωνισ­τή τον Κριστιάν Κλαβιέ- ένας παρουσιαστ­ής ειδήσεων, μια ηθοποιός και ένας ποδοσφαιρι­στής ταξιδεύουν στον κόσμο για να γνωρίσουν την εξωτική και απομονωμέν­η φυλή των «Μαλάουα». Μια κωμωδία που σμίγει την άγρια με την ανθρώπινη φύση.

«Περιφρόνησ­η»

Στο θρυλικό φιλμ του Ζαν-Λικ Γκοντάρ -με πρωταγωνισ­τές τους Μπριζίτ Μπαρντό και Μισέλ Πικολί- ένας Αμερικανός παραγωγός προσλαμβάν­ει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία, προκειμένο­υ να μεταφέρει στον κινηματογρ­άφο την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Δυσαρεστημ­ένος με την «καλλιτεχνι­κή» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάν­ει έναν συγγραφέα αστυνομικώ­ν ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστ­εί το σενάριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece