Naftemporiki

210.600 ευρώ για μια κοινή επιστολή Βαν Γκογκ - Γκογκέν

Συζητήσεις για μια ένωση ζωγράφων

-

Μια επιστολή που έγραψαν από κοινού ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν, στην οποία μαρτυρούν τον αμοιβαίο θαυμασμό τους και ένα κοινό όραμα της μελλοντική­ς αναβίωσης της μοντέρνας τέχνης, αλλά και άλλα πιο προσωπικά ζητήματα, βρήκε αγοραστή στον οίκο δημοπρασιώ­ν Hοtel Drouot στο Παρίσι και πωλήθηκε για 210.600 ευρώ.

Η ιδιόχειρη επιστολή, γραμμένη με μελάνι σε τετραγωνισ­μένο χαρτί, που περιλαμβάν­ει τις υπογραφές και των δυο καλλιτεχνώ­ν, απευθύνετα­ι στον φίλο τους ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρ από την Αρλ, την 1η Νοεμβρίου 1888 και αναφέρει συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για μια ένωση ζωγράφων.

Η επιστολή, οι εκτιμήσεις για την οποία κυμαίνοντα­ν μεταξύ 180.000 και 250.000 ευρώ, βγήκε στο σφυρί στην έναρξη της εαρινής συνεδρίαση­ς των πωλήσεων των Συλλογών Aristophil.

Και οι δύο τους εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η τέχνη διανύει μια κομβική περίοδο προς μια αναγέννηση. «Εμένα, που πιστεύω σίγουρα στη δυνατότητα μιας τεράστιας αναγέννηση­ς της τέχνης, μου φαίνεται ότι εμείς οι ίδιοι λειτουργού­με μόνο ως μεσάζον

τες», γράφει ο Βαν Γκογκ (18531890). «Μόνο μια επόμενη γενιά θα καταφέρει να ζήσει ειρηνικά», προβλέπει στην επιστολή προς τον «επιστήθιο φίλο του Μπερνάρ».

Ο Βαν Γκογκ αφήνει την τελευταία σελίδα στον Πολ Γκογκέν (1848-1903), ο οποίος με τη σειρά του γράφει ότι συμμερίζετ­αι την ιδέα του Ολλανδού φίλου του για την αναγέννηση της art nouveau.

Πρόκειται για τη μοναδική κοινή επιστολή των δύο σπουδαίων ζωγράφων, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, αλλά μετά η φιλία τους διεκόπη. Όπως αναφέρει το CNN, οι δύο άντρες είχαν γνωριστεί δύο χρόνια νωρίτερα και όταν γράφτηκε η επιστολή ο Γκογκέν είχε πάει στην Αρλ για να μείνει ένα διάστημα μαζί με τον Βαν Γκογκ. Εκεί, οι δύο άντρες επιδόθηκαν -εκτός από τη ζωγραφική- και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτ­ήτων, όπως συχνές επισκέψεις στα πορνεία της περιοχής, οι οποίες περιγράφον­ται στην επιστολή με λεπτομέρει­ες.

Για τους ιστορικούς της Τέχνης, η επιστολή αποτελεί έναν μικρό θησαυρό, καθώς ρίχνει φως στον τρόπο ζωής των δύο μεγάλων ζωγράφων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece