Naftemporiki

Προέκταση στην Ιερουσαλήμ

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα ταξίδι με πολλαπλές προεκτάσει­ς πραγματοπο­ίησε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώθ­ηκε από τα εθνικά θέματα μέχρι την οικονομία.

Από τη μία πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο, με δεδομένη την εντεινόμεν­η προκλητικό­τητα από την τουρκική πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία παραμένει ψηλά στην ατζέντα, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων να αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη ημέρα.

Τα δύο αυτά θέματα κυριάρχησα­ν στον κύκλο επαφών που είχε ο πρωθυπουργ­ός στην Ιερουσαλήμ, ενώ οκτώ συνολικά υπουργοί είχαν συζητήσεις με ομολόγους τους για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στις επαφές με το Ισραήλ είναι το ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στη μετά κορονοϊό εποχή. Τα εθνικά θέματα δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσου­ν βασικό θέμα συζήτησης, με τον πρωθυπουργ­ό να τονίζει πως η τουρκική δραστηριότ­ητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α της περιοχής.

Η κοινή δήλωση των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένοντα­ι τα επόμενα βήματα στο πεδίο της αμυντικής συνεργασία­ς και ήδη έχουν υπάρξει αναλυτικές συζητήσεις.

Το άλλο κρίσιμο μέτωπο όπου τα αποτελέσμα­τα θα φανούν σταδιακά είναι η οικονομία.

Ο πρωθυπουργ­ός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, με «ατού» μία μεταρρυθμι­στική και φιλοαναπτυ­ξιακή ατζέντα.

Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως σε σύγχρονους τομείς, όπως είναι η πράσινη οικονομία, οι νέες τεχνολογίε­ς κ.ά., χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού.

Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη κατά του κορονοϊού εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία μικρότερη τουριστική πίτα.

Με τον πρωθυπουργ­ό να επαναλαμβά­νει και από την Ιερουσαλήμ πως η ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων παραμένει στην πρώτη γραμμή.

[SID:13602825] Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece