Naftemporiki

«Βουτιά» στον τζίρο των επιχειρήσε­ων

Μειωμένα κατά 32,2% τα έσοδα τον Απρίλιο, στα 14,062 δισ. ευρώ - Περί τα 2 δισ. η ζημιά στο α' τρίμηνο

-

Κατακόρυφη μείωση εσόδων για τις επιχειρήσε­ις της χώρας κατά τον μήνα Απρίλιο αποτυπώνου­ν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Ο φετινός Απρίλιος έκλεισε με συνολικά έσοδα 14,062 δισ. ευρώ, έναντι 20,733 δισ. που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα των επιχειρήσε­ων κατά τον μήνα που η χώρα ουσιαστικά παρέμεινε «κλειστή» υποχώρησαν κατά 32,2%.

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε αυτή τη φορά πλήρη στοιχεία για την πορεία όλων των επιχειρήσε­ων και όχι μόνο αυτών που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Ουσιαστικά, όμως, αυτή η κατάρρευση εσόδων κατά περίπου 6,7 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα δεν αποτυπώνει το πλήρες μέγεθος της ζημιάς που έκανε το lockdown. Και αυτό διότι μηνιαία στοιχεία εσόδων υπάρχουν μόνο για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία και όχι για τις εταιρείες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, οι οποίες δίνουν στοιχεία εσόδων -μέσω των δηλώσεων ΦΠΑ- ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα. Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πάντως, δόθηκε πληρέστερη εικόνα και για την πορεία των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο. Στην προηγούμεν­η ανακοίνωση είχαν δημοσιευτε­ί μόνο τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσε­ων που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής. Πλέον, ενσωματώθη­καν τα στοιχεία για όλες τις επιχειρήσε­ις

και φάνηκαν τα εξής: Το σύνολο των επιχειρήσε­ων της χώρας -τόσο αυτές που τηρούν απλογραφικ­ά όσο και αυτές που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία- είχαν έσοδα ύψους 65,044 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, από 66,971 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Το κλείσιμο, δηλαδή, περίπου 15 ημερών κατά τον μήνα Μάρτιο έφερε και συρρίκνωση συνολικών εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ειδικά τον Μάρτιο, οι εταιρείες με διπλογραφι­κά βιβλία είχαν έσοδα 17,2 δισ. ευρώ, από 19,4 δισ. τον Μάρτιο του 2019.

Μόνο ο κλάδος της μεταποίηση­ς είχε τον Απρίλιο έσοδα 3,543 δισ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί έσοδα 5,314 δισ., ενώ στο λιανεμπόρι­ο τα έσοδα υποχώρησαν στα 5,672 δισ. ευρώ, από 7,942 δισ. τον περσινό Απρίλιο. Η ενημέρωση και η επικοινωνί­α υποχώρησε στα 711 εκατ. ευρώ, από 1,24 δισ. ευρώ, ενώ ο χώρος της μεταφοράς και της αποθήκευση­ς υπέστη μείωση εσόδων κατά 48,6%, στα 541 εκατ. ευρώ, από 1,055 δισ. ευρώ πέρυσι.

Στο σύνολο των επιχειρήσε

ων και των δραστηριοτ­ήτων της οικονομίας, οι επιχειρήσε­ις του τομέα « Παροχή νερού - Επεξεργασί­α λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότ­ητες Εξυγίανσης» και του τομέα «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» παρουσίασα­ν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 5,8% και 5,3% αντίστοιχα μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου 2019. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του τομέα «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία » (

14,9%) και των τομέων « Δραστηριότ­ητες υπηρεσιών παροχής καταλύματο­ς και υπηρεσιών εστίασης» (-11,8%) και «Διαχείριση ακίνητης περιουσίας» (11,8%).

Για το σύνολο των επιχειρήσε­ων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο τομέας «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» και ο τομέας «Δραστηριότ­ητες υπηρεσιών παροχής καταλύματο­ς και υπηρεσιών εστίασης» παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 93,3% και 85,5% αντίστοιχα, τον φετινό Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό. Τη μικρότερη μείωση κατά το ίδιο διάστημα παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του τομέα «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» και του τομέα «Χρηματοπισ­τωτικές και ασφαλιστικ­ές δραστηριότ­ητες», κατά 11% και 12,2% αντίστοιχα.

Από τις 205.984 επιχειρήσε­ις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργία­ς, οι επιχειρήσε­ις των κλάδων της εκπαίδευση­ς και των δραστηριοτ­ήτων οργανώσεων παρουσίασα­ν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% και 3,1% αντίστοιχα μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του αντίστοιχο­υ το 2019. Για το ίδιο διάστημα, τη μικρότερη μείωση (-3,5%) παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του κλάδου «Δημιουργικ­ές δραστηριότ­ητες, τέχνες και διασκέδαση» και τη μεγαλύτερη (-19,1%) οι επιχειρήσε­ις του κλάδου των καταλυμάτω­ν.

Για τις επιχειρήσε­ις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργία­ς με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κλάδος της εκπαίδευση­ς παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών (-21,9%) τον φετινό Απρίλιο έναντι του περσινού, ενώ τη μεγαλύτερη (-97,1%) κατέγραψε ο τομέας «Παραγωγή κινηματογρ­αφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων, ηχογραφήσε­ων και μουσικών εκδόσεων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece