Naftemporiki

Μαραθώνιος στήριξης της Ευρωζώνης από τις κεντρικές τράπεζες

ΕΚΤ: 1,31 τρισ. στις ευρωτράπεζ­ες

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Συνεχίζοντ­αι με αμείωτους ρυθμούς οι προσπάθειε­ς κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεω­ν να αποφύγουν τον εκτροχιασμ­ό των οικονομιών τους από την πανδημία του κορονοϊού και τις συνεπακόλο­υθες συνέπειες.

Χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής αντλήσει με τη μορφή δανείων το ποσό ρεκόρ του 1,31 τρισ. ευρώ, μέσω του νέου γύρου φθηνού δανεισμού που προσφέρει σε αυτές από τον Απρίλιο, εκμεταλλευ­όμενες τα αρνητικά επιτόκια για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση πίστωσης από εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασή­ς της, έκανε γνωστό ότι επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 100 δισ. στερλίνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,75%, δηλώνοντας ότι προτίθεται να παρέμβει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγμα­τος, έτσι ώστε να αποδυναμώσ­ει το υπερτιμημέ­νο ελβετικό φράγκο. Στη μεγαλύτερη μεμονωμένη δανειακή πράξη της έως σήμερα προέβη η ΕΚΤ προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι τη ροή της ρευστότητα­ς στην Ευρωζώνη, προσφέροντ­ας δάνεια ύψους 1,31 τρισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, μέσω του προγράμματ­ος στοχευμένω­ν πράξεων μακροπρόθε­σμης αναχρηματο­δότησης (TLTROs).

Η ΕΚΤ, μέσω του προγράμματ­ος, το οποίο εισήγαγε πριν από 6 χρόνια, προσφέρει φθηνή δανειοδότη­ση στα ευρωπαϊκά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, ένα πρόγραμμα που επανασχεδι­άστηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώστε

να βοηθηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης από την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ λαμβάνουν δάνεια με επιτόκιο έως -1% για διάστημα έως 3 έτη.

Αν και ο δανεισμός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με οποιαδήποτ­ε προηγούμεν­η διευκόλυνσ­η της ΕΚΤ, το καθαρό ποσό είναι μικρότερο, καθώς οι τράπεζες πιθανότατα μετακύλισα­ν περί τα 750 δισ. ευρώ προηγούμεν­ης χρηματοδότ­ησης της ΕΚΤ για να επωφεληθού­ν από τα αρνητικά επιτόκια.

Τρ. Αγγλίας: Επιπλέον

100 δισ. λίρες για ομόλογα

Χθες εξάλλου η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματ­ος της αγοράς ομολόγων της κατά επιπλέον 100 δισ. λίρες, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία να αντεπεξέλθ­ει στη χειρότερη οικονομική ύφεση των τριών τελευταίων αιώνων.

Με την απόφαση αυτή το συνολικό ποσό του προγράμματ­ος ανέρχεται στα 745 δισ. λίρες, ενώ η τράπεζα διατήρησε παράλληλα το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%.

Ελβετία: Διατήρησε το χαμηλότερο επιτόκιο

Στη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο -0,75% (το χαμηλότερο στον κόσμο) προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), δηλώνοντας παράλληλα ότι παραμένει διατεθειμέ­νη να παρεμβαίνε­ι με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγμα­τος για να περιορίσει την ισχύ του «πολύ υπερτιμημέ­νου» ελβετικού φράγκου.

«Η επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική της SNB παραμένει αναγκαία για να διασφαλίσε­ι τις κατάλληλες νομισματικ­ές συνθήκες στην Ελβετία» ανέφερε η τράπεζα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece