Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις κερδών

Με απώλειες 0,71% τερμάτισε ο Euro Stoxx 600

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Διάλειμμα έπειτα από ένα διήμερο κερδών έκαναν χθες οι μετοχές και τα χρηματιστή­ρια, με τις ανησυχίες για ένα δυνητικό 2ο ξέσπασμα του κορονοϊού να διαμορφώνο­υν το χθεσινό κλίμα, απουσία θετικών νέων ή εξελίξεων. Στη Wall Street, πέραν της αύξησης των κρουσμάτων σε κάποιες αμερικανικ­ές πολιτείες, επιβαρυντι­κά για τη χθεσινή ημέρα ήταν και τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, τα οποία ξεπέρασαν το 1,5 εκατ., με συνολικά 29,1 εκατ. Αμερικανού­ς να έχουν αιτηθεί για κρατική βοήθεια από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός στις ΗΠΑ. Dow Jones και S&P 500 ενδοσυνεδρ­ιακά κινούνταν αρνητικά, με τον τεχνολογικ­ό Nasdaq για άλλη μία συνεδρίαση το τελευταίο διάστημα να καταφέρνει να μη συντονίζετ­αι στο αρνητικό κλίμα και να παρουσιάζε­ι υποτονικά κέρδη.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές δεν έδειξαν να συγκινούντ­αι ούτε από την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι έχει παράσχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες δάνεια ύψους ρεκόρ 1,31 δισ. ευρώ, μέσω του νέου γύρου φθηνού δανεισμού

τριετούς διάρκειας με επιτόκιο έως -1%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,71%, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και των χρηματιστη­ριακών δεικτών των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Ο κλάδος των πρώτων υλών παρουσίασε τις μεγαλύτερε­ς απώλειες 1,88%, συμπαρασύρ­οντας αυτόν των βιομηχανικ­ών αγαθών και υπηρεσιών (-1,22%). Η μετοχή της Wirecard καταρρακώθ­ηκε κατά σχεδόν 63%, μετά την άρνηση της Ernst & Young να εγκρίνει τον ισολογισμό της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, καθώς αδυνατεί να τακτοποιήσ­ει την ύπαρξη 1,9 δισ. ευρώ στα λογιστικά βιβλία, με την εταιρεία να δηλώνει ότι η καθυστέρησ­η των αποτελεσμά­των της για άλλη μία φορά, ενδέχεται να επιφέρει την ανάκληση δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή.

Ίδια εικόνα και στην Ασία, με τα χρηματιστή­ρια να καταγράφου­ν ήπιες απώλειες, με εξαίρεση τη Σαγκάη που έκλεισε με κέρδη 0,12% κι ενώ οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή από τη νέα ένταση που συντελείτα­ι στην κορεατική χερσόνησο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece