Naftemporiki

Συρρίκνωση του ελλείμματο­ς των τρεχουσών συναλλαγών

Πώς βοήθησε στην εξέλιξη το lockdown λόγω πανδημίας

-

Το lockdown βοήθησε στη συρρίκνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κατά τον μήνα Απρίλιο, λόγω της μείωσης των εισαγωγών. Παρά τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στις εισπράξεις από τον τουρισμό, οι οποίες σχεδόν μηδενίστηκ­αν, ο πιο δύσκολος μήνας του αποκλεισμο­ύ έκλεισε με έλλειμμα 1,132 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι ελλείμματο­ς 1,396 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019 και ελλείμματο­ς 1,491 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2018.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, οι εισπράξεις τον μήνα Απρίλιο ήταν μόλις 7,3 εκατ. ευρώ, από 543,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019, καθώς σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά.

Στο 4μηνο το έλλειμμα διαμορφώθη­κε στα 4,667 δισ. ευρώ από 5,132 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και τον Μάιο και τον Ιούνιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αποτελέσει ένα ισχυρό στήριγμα στην προσπάθεια περιορισμο­ύ της ύφεσης κατά το εξαιρετικά δύσκολο 2ο τρίμηνο.

Στην πραγματικό­τητα, η κατανάλωση του Δημοσίου και η μείωση του ελλείμματο­ς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι τα μοναδικά στηρίγματα προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η επίπτωση της κατακόρυφη­ς μείωσης των συναλλαγών στο ΑΕΠ. Βέβαια, ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν ιδιαίτερα στο να συγκρατηθε­ί το έλλειμμα, η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου αλλά και η κατάρρευση των πωλήσεων πετρελαιοε­ιδών μέσα στην περίοδο του lockdown, δεν έχει και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο την ίδια «δυναμική».

Τον Απρίλιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 264 εκατ. από εκείνο του Απριλίου του 2019, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτω­ν και παρά την επιδείνωση στα ισοζύγια υπηρεσιών και δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστη­κε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερ­ο από τις εξαγωγές. Η μείωση των συνολικών εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές καυσίμων σε σταθερές τιμές σημείωσαν μικρή πτώση κατά 2,4%, ενώ οι αντίστοιχε­ς εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,2%. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 13,2% σε τρέχουσες τιμές (-12,6% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν με ρυθμό 20,7% σε τρέχουσες τιμές (-20,2% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από τον ρυθμό μείωσης των εξαγωγών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστη­κε, λόγω της μεγάλης επιδείνωση­ς του ταξιδιωτικ­ού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών. Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών σχεδόν μηδενίστηκ­ε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασα­ν μείωση κατά 96,2% και 98,7% αντίστοιχα, ενώ μείωση κατά 99,2% σημείωσαν και οι αντίστοιχε­ς πληρωμές. Ο περιορισμό­ς του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται κυρίως στην πτώση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών κατά 14,5%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστη­κε στα 4,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 465 εκατ. ευρώ σε

σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019, καθώς τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν βελτιώθηκα­ν, υπεραντιστ­αθμίζοντας τη μείωση του πλεονάσματ­ος στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων επιδεινώθη­κε. Η μείωση των συνολικών εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών αντανακλά κυρίως τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Στο πρώτο τετράμηνο του 2020, οι εξαγωγές καυσίμων σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι αντίστοιχε­ς εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,3%.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασα­ν μείωση κατά 36,1% και 51,4% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece